Hol a citrom helye? A hűtőben vagy a pulton?

Megvan az a szokásunk, hogy szeretünk mindent bepakolni a hűtőbe, csak úgy, a biztonság kedvéért. Biztosan jó ez? És mi a helyzet a maradék fél citromokkal?

Tudjuk, hogy ha az élettől citromokat kapunk, akkor jóval többet tudunk csinálni belőle, például ilyen citromtortákat vagy citromos darafelfújtat. Sőt, már azt is meg tudjuk oldni, hogy ne kelljen az egész citromot felvágni, ha csak pár csepp citromlére van szükségünk! Azonban felmerül a kérdés, hogy amíg elkészülnek ezek a finomságok, miként is kellene tárolni a citromokat? Utánajártunk!

Hol a citrom helye? A hűtőben vagy a pulton?

A hűtő a legjobb?

Igen. Ahogy a legtöbb gyümölcs esetében, a citromot is a legjobb a hűtőben tárolni. A pulton is hagyhatod őket persze, de akkor nem fognak olyan hosszú ideig elállni, és hamarabb kiszáradnak. A becslések szerint a pulton mindössze egy hetet bírnak, a hűtőben ez az idő a négyszerese, nagyjából négy hét. Ráadásul nemcsak hogy nem száradnak ki olyan gyorsan, de puhábbak maradnak, és az ízük sem veszít az erejéből.

Egy trükkel még frissebben tudod tartani a citromokat a hűtőben is: tedd be őket egy légmentesen záródó tárolóba, így bent tartod a nedvességet, ezáltal nem száradnak ki.

Persze abban sem akadályozunk meg senkit, hogy ilyen sóban eltett citromot készítsen:

Sóban eltett citrom

Jellegzetesen a marokkói konyha egy alapanyaga, de kiválóan passzol nagyon sok sült húshoz, rizottókhoz és mindenféle halételbe.

Ez alól a szabály alól kivételt képeznek a még zöld citromok, amiket épp hogy érdemes kint hagyni a pulton, hogy beérjenek, majd miután besárgultak, mehetnek a hűtőbe.

Mi a helyzet a maradék citromokkal?

Ami a citrom héját illeti, sose dobd ki úgy, hogy nem reszelted le előtte! A reszelt citromhéj egy szuper ízes alapanyag, amit sokféle ételbe tehetsz, nem csak a süteményekbe!

Mennyei és frissítő

Ami a maradék fél citromokat és citromkarikákat illeti, ezeket mindenképp fedd le alufóliával, de a legjobb, ha van újrahasználható zöldségtárolód ezekhez, mivel így meghosszabbíthatod a maradékok élettartamát.

Azért ilyenkor is figyelj rá, hogy néhány napon belül elhasználd őket!

Citromos csodapite

A süti, amit egy tésztából készítünk, mégis három rétegű lesz. Egyébként intelligens krémes néven is fut a vaníliás változata... A receptet jocooks oldalán találtam.

Citromos sprotnikrém

A tonhalkrém szuper dolog, de ha ilyen iramban készítjük, pár év múlva végképp lemondhatunk róla. A jó kis retró sprotnikrém pedig legalább annyira finom!

Ha túl sok citromlevet csavartál ki, és nem használtad el mindet a sütihez, akkor is van megoldás, egy jól záródó dobozba, üvegbe töltsd át, így pár napig még megőrzi az ízét. Ha nem tudod ilyen gyorsan felhasználni ezt a levet főzéshez vagy sütéshez, akkor pedig töltsd jégkockatartóba, majd fagyaszd le, így nyersz még pár hónapot.

Forrásunk volt.


Még több tipp és trükk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...