7 konyhai eszköz és tisztításuk, a legegyszerűbben

Nemcsak a konyhapultot vagy az edényeket, de a konyhai gépeidet és kiegészítőidet is rendszeresen tisztítani kell a higiénia érdekében. Most 7 konyhai eszközhöz hoztunk tippeket.

Korábban már írtunk arról, hogyan tisztítsd meg az öntöttvas serpenyőt, a mikrohullámú sütőt vagy a vágódeszkát, most pedig 7 újabb konyhai eszköz tisztításáról mondjuk el, hogyan érdemes belevágnod!

Sütőlap

Szórj rá szódabikarbónát vagy mosószódát, ha van (utóbbi erősebb zsíroldó), majd önts rá hidrogén-peroxidot, aztán meg jöhet rá egy kis szódabikarbóna is. Hagyd egy kicsit hatni a keveréket, majd egy ronggyal töröld le a fellazult szennyeződést.

7 konyhai eszköz és tisztításuk, a legegyszerűbben

Tapadásmentes serpenyő

Meleg, mosogatószeres vízzel mosd át a serpenyődet, és ha ez nem lenne elég a foltok és szennyeződések, ráragadt ételmaradékok ellen, töltsd meg a serpenyőt szódabikarbónával és vízzel, majd picit forrald fel a tűzhelyen. Ezután már le kell tudnod szedni miden koszt és maradékot.

Ha pedig azt veszed észre, hogy tisztítás után nem ragadós a serpenyő vagy kezd feljönni a tapadásmentes borítás, akkor ideje cserélni a serpenyőt.

Wok

Az öntöttvas serpenyőhöz vagy Dutch ovenhez hasonlóan a wok is speciális ápolást igényel. Ne használj ebben az esetben mosogatószert, mert az eltávolítja a serpenyő patináját, illetve újra kell majd fűszerezned. Inkább finoman menj rajta végig egy puha kefével, meleg vízzel, majd győződj meg róla, hogy teljesen száraz, mielőtt eltennéd, különben berozsdásodhat.

A wok is speciális ápolást igényel

Ha nagyon makacs szennyeződésekkel van dolgod, áztasd be meleg vízbe öt percre, majd a szokásos módon tisztítsd.

Kulacs

A kulacs jó a környezetnek, hiszen rengeteg felesleges műanyaghulladékot előzöl meg vele, azonban rendszeresen, gyakorlatilag minden használat után érdemes elmosni, és időnként egy alaposabb tisztítás is ráfér. Ehhez önts bele vizet és ecetet, amit egy éjszakára benne hagysz. Másnap reggel meleg szappanos vízzel mosogasd el. Ezután olyan lesz, mintha új lenne.

Aprító, turmix

Mielőtt nekiállnál friss smoothie-t készíteni a turmixban, vagy egy adag kenyérmorzsát darálni az aprítóban, győződj meg róla, hogy tiszta a géped. A legegyszerűbb, ha használat után megtöltöd meleg vízzel és mosogatószerrel, majd bekapcsolod a gépet. Ezután csak öblítsd át, és hagyd megszáradni. Az alját azért egy nedves ronggyal töröld át, nehogy egy kis maradék elbújjon ott.

Botmixer

A botmixert - a turmixhoz hasonlóan - használattal tudod a legjobban megtisztítani.

Tölts meg egy bögrét meleg, mosogatószeres vízzel, tedd bele a botmixert, majd kapcsold be 10-20 másodpercre, hogy letisztítsd a késeket.

Öblítsd, és töröld szárazra.

Kenyérpirító

Valószínűleg nem gyakran tisztítod a kenyérpirítódat, pedig ezt sem szabad kihagyni a sorból. Először ürítsd ki a morzsatálcát, ezután a hideg és áramtalanított kenyérpirítóról egy fogkefe segítségével távolítsd el a koszt.

Forrásunk volt.


További hasznos cikkek takarításhoz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...