Nem túlzás azt állítani, hogy minden otthon szíve a konyha. Nem is hinné az ember, mennyi minden felhalmozódhat itt észrevétlenül. Nem kell azonban tavaszig várni a nagytakarításra: egy hétvége alatt is megszabadulhatsz a feleslegtől az alábbi tippekkel.
Régi szivacsok
Míg a konyhai szivacs élettartamát meghosszabbíthatja, ha szappanos vízzel tisztítod, mosogatógépben vagy mikrohullámú sütőben fertőtleníted, egy 2017-es, a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a használt szivacsok a Moraxella osloensis baktériumot hordozhatják. Annak ellenére, hogy nem jelentenek komoly egészségügyi veszélyt, a baktériumok növelhetik a fertőzések kockázatát a legyengült immunrendszerű embereknél.
Elhasználódott vágódeszkák
A keresztszennyeződés elkerülése érdekében biztonságos gyakorlat, ha külön vágódeszkát tartasz a nyers húshoz és a tenger gyümölcseihez, illetve a zöldségekhez, a kenyérhez és minden máshoz.
Az idő múlásával a táblán megjelenő barázdák, vagyis a kopás jelei, azt mutatják, hogy itt az ideje cserélni az eszközt. A kopott vágódeszkán lévő barázdákat ugyanis nehéz alaposan megtisztítani, és táptalajává válhatnak a baktériumoknak, amelyek betegségeket is okozhatnak.
Kedvenc régi edényeid
A részben tört és megrepedt edényeid lehet, hogy hosszú évekig szolgálták a konyhát, de most éppen ideje szabadulni tőlük. A gumidarabok, a faforgács egészségügyi problémákat okozhat. Ha ár csak hálni jár a lélek a kedvenc edényeidbe, inkább ruházz be újakra, mert előbb-utóbb magadat mérgezed csak velük.
Fel nem használt ételízesítők, szívószálak és eldobható evőeszközök
Az elviteles rendelésekhez néha túl sok szószt, szívószálat és evőeszközt adnak. A szemétbe dobás pazarlónak tűnhet, de ha nem használod, feleslegessé válnak az ilyen eszközök, és feleslegesen is tartogatod őket. Egyszerűen foglalják a konyhában a helyet. Ráadásul valószínű, hogy a fűszercsomagok és szószok idővel elveszítik ízüket, ha nem használják fel őket.
Régi fűszerek
Az egész fűszerek két-négy évig, míg az őrölt fűszerek szobahőmérsékleten két-három évig is elállhatnak. Ennek ellenére elveszítik ízüket és aromájukat, és idővel gyakorlatilag használhatatlanná válnak. Éppen ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy ilyen régi fűszereket őrizgetünk a szekrények mélyén. Az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében kis mennyiségben vásárold meg őket legközelebb.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: