Konyakmeggy, szegfű és fehérnemű az Aranypókból - Így ünnepeltük volna a Valentin-napot a Kádár-korszakban

A rendszerváltás előtt még nem hallottunk a szerelem ünnepéről, és egészen más számított luxusnak, mint ma. De már akkoriban is megadtuk volna a módját az ünneplésnek.

Csokoládé, virág, parfüm, mozi, vacsora, ágyjelenet – ha a Kádár-korszakban lett volna Valentin-nap, jó eséllyel ugyanaz lett volna a forgatókönyv, mint most. És persze, olyan is lett volna, aki a háta közepére nem kívánja az egészet, és helyette a Szomszédokat nézte volna otthon, fittyet hányva Cupidóra.

A rendszerváltás előtti évtizedekbennem adtunk akárkinek akármikor konyakmeggyet. Jeles alkalmakkor, karácsonyra vagy születésnapra fektettünk be egy-egy doboz alkoholba áztatott, csokoládéba burkolt meggybe. De ha lett volna Valentin-nap, egészen biztosan konyakmeggyel is kifejezésre juttattuk volna az érzéseinket.

A bonbon mellé virág is jár, ami mi más is lehetett volna, mint szegfű?! Sokunkban élénken él még a szegfűcsokrok illata, mivel a névnapokra, évfordulókra rendszerint szegfűből állt a standard csokor. Bár akkoriban ez számított a legkommerszebb virágnak, tény, nem hervadt el egykönnyen, sokáig szép maradt a vázában.

Az a férfi, aki igazán ki akart tenni magáért, biztos, hogy a virág és a bonbon mellé kölnivizet is vásárolt volna. A pusztító Krasznaja Moszkva, vagy a lágyabb, de még mindig bivaly erős Alba Regiaközül válogathattak volna.

Persze, a férfiak sem maradtak volna ki a jóból: méltó Valentin-napi ajándéknak számított volna egy üveg Pitralon, aminek az illatát még ma sem tévesztjük össze semmivel. A sportosabb, divatozni vágyó férfiaknak pedig Derby-vel kedveskedtünk volna.

Az a nő, aki ki akart volna tenni magáért, biztos, hogy a szerelmesek napja előtt az Aranypókot is meglátogatta volna.Aki a rendszerváltás előtt igényes és csábító fehérneműket akart viselni, az Aranypókban vásárolt,ahol készséges és szakértő eladók várták a minőségi alsóneműkre vágyókat.

Azelőtt moziba mentünk volna, és egy Alain Delon, Jean-Paul Belmondo, vagy Sophia Loren filmre váltottunk volna jegyet, ahol még azon izgulhattunk, nehogy egy nyurgább, vagy éppen egy konttyal divatozó néző beüljön elénk. A lépcsőzetes sorok akkoriban még álomképek formájában sem léteztek.

A romantikus este fénypontja egy olyan vacsora, ahol rántott húst, brassóit, fasírozottat, vagy csirkepaprikást ettünk volna csalamádéval. Ha nem étterembe, akkor egy presszóba ültünk volna be, ahol franciakrémest, vagy zserbót kérünk egy jó erős feketével. A tejeskávé és a különböző színes, szagos, leheletvékony tortaszeletek akkoriban még jóformán értelmezhetetlenek voltak.

Az estét pedig mi mással, mint romantikus zenével, egy kis konyakkal vagy likőrrel, és egy andalgós melódiával zártuk volna. Akkoriban szalagos magnetofonból Szécsi Pál, Németh Lehel, vagy Zalatnay Cini számai fűtötték fel a hangulatot, az este további része pedig Valentin-napon a bonellrugós ágyon folytatódott volna, ahol a ruha alól elővillan az Aranypókban vásárolt fehérnemű.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...