Könnyű, áfonyás-citromos piték

Az első recepjeimet pontide, a NoSalty-ratöltöttem fel, körülbelül egy éve. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, sok olvasónak tetszettek a receptjeim, ezért 20-25 recept után úgy gondoltam, itt az ideje egy saját blognak, és – némi előkészület után – megszületett aSütidoboz. Ez egy hónapja történt, így különösen örültem neki, amikor felkérést kaptam, hogy én lehetek a NoSaltyn a hét gasztrobloggere!

Azonnal el is kezdtem agyalni, hogy mit készítsek, ami gyors, egyszerű, finom és persze mutatós. Végül a piték mellett döntöttem, amiket imádok! Elég hozzá egy jó alaprecept és bármivel megtölthetjük. A piték iránti rajongásomnak az utolsó lökést a Pushing Daisies (Halottnak a csók – nézte ezt rajtam kívül egyáltalán valaki?!) főszereplőjének, Nednek a pités üzlete adta, ami mindig telis-tele volt szebbnél szebb pitékkel. (De jó volna, ha lenne nekem is egy ilyenem… Akkor döntöttem el, hogy muszáj beszereznem egy piteformát és egy tökéletes receptet. Azóta már számtalan változatban készítettem: pl. gesztenyés-meggyes, birsalmás, cseresznyés, és a kedvencem, az epres-rebarbarás ezeket ide is feltöltöttem. Ezúttal áfonyát választottam tölteléknek, mivel véletlenül sincs semmilyen gyümölcsnek szezonja, és meyer citrommal kombináltam. Remélem, sokan elkészítitek és ti is a rajongóivá váltok!

Áfonyás-meyer citromos piték

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája (fehérje a kenéshez kell)
  • 1 cs. sütőpor (12g)
  • 1 cs. vaníliás cukor (10g)
  • 1-2 ek. tejföl
  • fél meyer citrom reszelt héja

A tésztához

  • 15 dkg áfonya (lehet mirelit is)
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. kukorica keményítő
  • fél meyer citrom reszelt héja (meyer citrom híján sima citrom)
  • pár csepp citromlé

Elkészítés

  1. A meyer citromot nagyon alaposan megmossuk és a héját lereszeljük.
  2. A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk és folpackba csomagolva fél órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  3. A töltelékhez összekeverjük az áfonyát, a keményítőt és a cukrot, valamint a maradék reszelt citromhéjat és adunk hozzá pár csepp citromlét.
  4. A tésztát a pihentetés után enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. 3-4 mm vastagságúra sodorjuk.
  5. Tetszés szerinti kiszúróval kiszúrjuk (én most egy szívecskéset választottam) és minden másodikon egy kisebb alakú kiszúróval készítünk egy lyukat, ahol majd a gőz távozni tud. (Ha nincs nagyméretű szaggatónk, papírból vághatunk ki bármilyen sablont, amit majd késsel körbevágunk.)
  6. A nem lyukas szívecskéket sütőpapírra tesszük, halmozunk rájuk 1-1 ek. áfonyát, majd lefedjük a kiszúrt szívekkel és egy villa segítségével a széleit összenyomkodjuk.
  7. Enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Vikki receptjei a NoSalty-n >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...