A quinoa, amely egy népszerűbb modernkori szuperélelmiszer, az inka népektől származik a mai Bolívia, Chile és Peru hegyvidékéről, ahol 5000-7000 éve az őslakosok kultúrájának és konyhájának része. A quinoa a spenótfélék családjába tartozó magos növény. A levelei olyanok, mint a spenóté, a magjai pedig, mint a gabonáé. Az inkák zöldségként használták, leveleit frissen vagy főzve fogyasztották. Más ételekkel is kombinálták, például levessel, ragukkal, és lisztet őröltek belőle, amelyből kenyér, sütemények és kekszek készültek. Sőt, még fermentálták is, hogy italt készítenek belőle. Nálunk most nyári quinoasaláta lett a sorsa.
Az utóbbi években gyakran nyúltam a quinoa felé, mivel igen sokoldalú, nagyon egészséges, emellett gluténmentes is. Ez a recept különösen tetszik, mert tele van csoda hozzávalókkal:
a sült csicseri és az uborka roppanóssá teszi, az olajbogyó és a feta sós ízzel tölti meg, az egyszerű olívaolajos-citromos öntet meg szép kereted ad neki.
Remélem, neked is ízleni fog! És ha véletlenül marad belőle, akkor szerencséd van! Ez a quinoasaláta jól eltartható, ha előre elkészíted, így remek ötlet akkor is, ha egészséges ebédekben gondolkodsz a hét folyamán.
Hogyan főzzük a quinoát?
- A quinoa főzése sokban hasonlít a rizs főzéséhez: öblítsük át egy finom lyukú szűrőben, hogy eltávolítsuk a kesernyés külső bevonatot róla.
- Tegyük egy közepes méretű, fedővel ellátott lábasba. 1 csésze quinoához adjuk 1 és 3/4 csésze vizet (kicsit kevesebbet, mint a duplája).
- Forraljuk fel a vizet, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra. Fedjük le, és főzzük 12-15 percig, vagy amíg a víz felszívódik. Kapcsoljuk le a hőfokot, és hagyjuk 10 percig lefedve állni, hogy tovább gőzölögjön.
- Ezután egy villával keverjük át! 1 csésze száraz quinoa kb. a háromsorosára dagad.
Ehhez a recepthez érdemes a quinoát előre megfőzni, hogy szobahőmérsékletű legyen, amikor a salátát összeállítjuk. Ha még meleg, akkor a friss zöldfűszerek megfonnyadnak. Legalább egy órával, de akár 2 nappal a saláta összeállítása előtt főzzük meg! A quinoa után jöhet a csicseriborsó pirítása, ez is megtörténhet akár 1-2 nappal előre. Tároljuk őket légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben, felhasználásig!
Ezután készítsük el az öntetet
Az öntet az olívaolaj, a fehérborecet, a citromlé, a méz, a dijoni mustár és a fűszernövények csodás elegye, amelyet gyorsan össze lehet keverni egy tálban vagy kis befőttesüvegben.
Ezután dobjuk össze a salátát: egy nagy tálban keverjük össze a quinoát, a zöldségeket, a fűszernövényeket, a fetát, az olajbogyót, a fenyőmagot, majd a csicseri és az öntet felét. Forgassuk össze, és ízlés szerint fűszerezzük még utólag, vagy adjunk hozzá még több öntetet. Tegyük a tetejére a maradék sült csicseriborsót, és tálaljuk!
Mehet egy nyári vacsora mellé köretként: jól párosítható grillezett húsokhoz, tengeri herkentyűkhöz és zöldségekhez is. Ha marad belőle, tökéletese másnap ebédre vagy uzsonnára, de azt is javasoljuk, hogy sóval, borssal, egy csepp olívaolajjal vagy egy kis extra citromlével frissítsük az ízét, miután néhány napot a hűtőben töltött.
Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra & gettyimages
Mediterrán, sült csicseris quinoasaláta - a teljes receptet mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több könyned sali recept a nyárra: