Komatálat minden kismamának!

Amikor kisbaba születik egy családban a csecsemő ellátásával járó feladatok komoly teherként hárulnak az anyukára. Egy régi szokás felélesztésével segíthetünk nekik.

A kismamáknak sokszor reggel munkába megy a párjuk, nincs mindenhol olyan rokon, aki odaköltözik a családhoz segíteni, és ilyenkor az anyuka egyedül marad, így kell ellátnia a csecsemőt, netán a nagyobb testvért, főzni kéne és rendben tartani a háztartást, ami egyszerre nagyon fárasztó tud lenni. A kimerültség a tejtermelésnek sem kedvez, ezért is csinálták régen úgy, hogy aki tudott, az besegített ebben az időszakban, hogy minden feltétel ideális legyen a baba-mama összeszokásához, a kisbaba természetes táplálásához.

Mi az a komatál?

A komatál egy olyan ma is életképes, csak éppen elfedett népszokásunk, amelynek lényege, hogy a szülést követő terheságyi időszakban (az első napokban, hetekben) a kismama környezete naponta friss, házi koszttal, itallal látja el az anyukát, családját.

Az elnevezés a koma, azaz a keresztszülő nevéből ered, mivel eredetileg a komatálat a keresztszülő küldte, és az első és utolsó bőségtálat a komaasszony (keresztanya), de ennek ma már nincs jelentősége.

A komatál vagy bőségtál a törődés, figyelmesség mellett azért is jó dolog, mert tápláló, laktató házi ételekkel (pl.: húsleves, rántott hús, lángos), kaláccsal, süteménnyel, lekvárral, gyümölcsökkel, italokkal gondoskodik a napi étkezésről. Azért nem árt ismerni az anyuka és a családja étkezési szokásait (egyeztessünk velük), hogy olyan komatálat kapjanak, ami valóban el is fogy.

Hogyan működik?

Vannak kisebb egyházi közösségek, egy-egy település vagy utca, ahol ma is megszokott, hogy ha valahol kisbaba születik, egymás között felosztják, megbeszélik, hogy ki, mit és mikor tudja vállalni, hogy komatálat visz a családnak (ez akkor is működik, ha személyesen nem nagyon ismerik egymást, de egy közösségbe tartoznak). Az ilyen figyelmességet mi is viszonozzuk. Ha a másik fél kerül hasonló helyzetbe, akkor gondolni kell arra, hogy nekünk milyen sokat jelentett a figyelmesség, és az a sok étel és ital, amit kaptunk.

Kacsaleves daragaluskával

Nagyon szeretem a húsleveseket, de ritkán készítek, és kacsából most először. Nagyon ízletes, tartalmas levest kapunk  Aki szereti az intenzív kacsaízt,  annak nem fog csalódást ...

A komatál nem túl gyakori jelenség, pedig nagyon nagyszerű dolog, ezért ha úgy gondoljuk, lenne, aki örülne, ha komatálat küldenénk, amikor kisbabája megszületett, vagy nekünk jönne jól, tegyük meg a kezdő lépést. Például a közösségi oldalak ebben segítésünkre lehetnek.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...