Élelmiszertípusok, amelyek segítenek szinten tartani a koleszterinedet

A magas koleszterinszint nem játék, éppen ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy kordában tartsuk. Jöjjenek olyan élelmiszertípusok, melyek ebben segítenek.

Az ajánlott napi koleszterinbeviteli mennyiség 300 mg, de mi magyarok átlagosan 500-600 mg-t is beviszünk naponta az étkezéseink során. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a magas koleszterinszint rizikófaktor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, de a gyógyszeres kezelés mellett az életmódváltásra is nagy figyelmet kell fordítani.

Élelmiszertípusok, amik segítenek szinten tartani a koleszterint

A rendszeres testmozgás, a súlycsökkentés, a táplálkozásban hozott változások közösen járulnak hozzá a koleszterinszint csökkentéséhez. Ha már kevesebb vörös húst, állati zsiradékot, cukrot eszünk, és több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk, jó úton haladunk. De tehetünk még többet is! Vannak olyan élelmiszertípusok, amelyek fogyasztása szintén segíthet a „rossz” (LDL) koleszterin csökkentésében, vagy a „jó” (HDL) koleszterin növelésében.

Jó zsírok

A telítettlen zsírsavak kedvező hatással vannak a koleszterinszintre. Ezért érdemes növényi olajokat (pl. olíva, kukorica, napraforgó, repce), avokádót, magvakat, dióféléket, olajos halakat fogyasztanunk. Bizonyos halak ómega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, ezért nemcsak konzerv formájában, de fagyasztva vagy frissen is ajánlott beilleszteni az étrendünkbe a szardíniát, a heringet, a pisztrángot, a lazacot, a makrélát.

Tormás-mustáros lazac

Ez a recept eredetileg grillre szól, a különbség csak annyi, hogy a grillre egyből bőrös felével lefele tesszük, nem forgatjuk, és letakarva sütjük.  

Grillezett makréla

Kedves kollégám már többször mesélte, mennyire szereti a makrélát grillezve. Mivel még sohasem kóstoltam ezt a halat, azonnal erős késztetést éreztem egy próbára. Nekem elnyerte a ...

Sok zöldség és gyümölcs

A zöldségeknek és a gyümölcsöknek igen magas a rosttartalma. A megfelelő rostbevitel hozzájárul a koleszterinszint stabilizálásához, ugyanis megakadályozza a koleszterin egy részének felszívódását a belekből a véráramba. A legjobb választás a bab, a borsó és a lencse, illetve az édesburgonya, a brokkoli, a padlizsán, az alma, az eper vagy az aszalt szilva.

Dupla sajtos rakott padlizsán

Imádom a padlizsánt, gyermekeim viszont kevésbé. Megfogadtam hát, hogy megszerettetem velük. Készítettem padlizsánkrémet, joghurtos padlizsánt és ezt a paradicsomos rakottast. Most már ...

Zab és árpa

A zab és az árpa is magas rosttartalommal rendelkezik, ráadásul gazdag olyan, béta-glükánoknak nevezett rostokban, melyek egyfajta gélt képeznek, megkötve a belekben a koleszterinben gazdag epét.

Diófélék

A diófélék egyesítik az eddig említett élelmiszertípusokat. Rostokban és zsírsavakban is gazdagok, továbbá remek fehérje-, E-vitamin-, magnézium- és káliumforrások.

Szójából készült ételek

A szájából készült ételek tele vannak fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban telített zsírszavakban szegények. Nagy előnyük, hogy remek hús- és tejtermék-helyettesítők, sőt nassolnivalóként is fogyaszthatók.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...