Élelmiszertípusok, amelyek segítenek szinten tartani a koleszterinedet

A magas koleszterinszint nem játék, éppen ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy kordában tartsuk. Jöjjenek olyan élelmiszertípusok, melyek ebben segítenek.

Az ajánlott napi koleszterinbeviteli mennyiség 300 mg, de mi magyarok átlagosan 500-600 mg-t is beviszünk naponta az étkezéseink során. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a magas koleszterinszint rizikófaktor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, de a gyógyszeres kezelés mellett az életmódváltásra is nagy figyelmet kell fordítani.

Élelmiszertípusok, amik segítenek szinten tartani a koleszterint

A rendszeres testmozgás, a súlycsökkentés, a táplálkozásban hozott változások közösen járulnak hozzá a koleszterinszint csökkentéséhez. Ha már kevesebb vörös húst, állati zsiradékot, cukrot eszünk, és több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk, jó úton haladunk. De tehetünk még többet is! Vannak olyan élelmiszertípusok, amelyek fogyasztása szintén segíthet a „rossz” (LDL) koleszterin csökkentésében, vagy a „jó” (HDL) koleszterin növelésében.

Jó zsírok

A telítettlen zsírsavak kedvező hatással vannak a koleszterinszintre. Ezért érdemes növényi olajokat (pl. olíva, kukorica, napraforgó, repce), avokádót, magvakat, dióféléket, olajos halakat fogyasztanunk. Bizonyos halak ómega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, ezért nemcsak konzerv formájában, de fagyasztva vagy frissen is ajánlott beilleszteni az étrendünkbe a szardíniát, a heringet, a pisztrángot, a lazacot, a makrélát.

Tormás-mustáros lazac

Ez a recept eredetileg grillre szól, a különbség csak annyi, hogy a grillre egyből bőrös felével lefele tesszük, nem forgatjuk, és letakarva sütjük.  

Grillezett makréla

Kedves kollégám már többször mesélte, mennyire szereti a makrélát grillezve. Mivel még sohasem kóstoltam ezt a halat, azonnal erős késztetést éreztem egy próbára. Nekem elnyerte a ...

Sok zöldség és gyümölcs

A zöldségeknek és a gyümölcsöknek igen magas a rosttartalma. A megfelelő rostbevitel hozzájárul a koleszterinszint stabilizálásához, ugyanis megakadályozza a koleszterin egy részének felszívódását a belekből a véráramba. A legjobb választás a bab, a borsó és a lencse, illetve az édesburgonya, a brokkoli, a padlizsán, az alma, az eper vagy az aszalt szilva.

Dupla sajtos rakott padlizsán

Imádom a padlizsánt, gyermekeim viszont kevésbé. Megfogadtam hát, hogy megszerettetem velük. Készítettem padlizsánkrémet, joghurtos padlizsánt és ezt a paradicsomos rakottast. Most már ...

Zab és árpa

A zab és az árpa is magas rosttartalommal rendelkezik, ráadásul gazdag olyan, béta-glükánoknak nevezett rostokban, melyek egyfajta gélt képeznek, megkötve a belekben a koleszterinben gazdag epét.

Diófélék

A diófélék egyesítik az eddig említett élelmiszertípusokat. Rostokban és zsírsavakban is gazdagok, továbbá remek fehérje-, E-vitamin-, magnézium- és káliumforrások.

Szójából készült ételek

A szájából készült ételek tele vannak fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban telített zsírszavakban szegények. Nagy előnyük, hogy remek hús- és tejtermék-helyettesítők, sőt nassolnivalóként is fogyaszthatók.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...