KÖLES, az ősi gabona, amiből egyszerre készülhet túró és köret is

A köles az egyik legősibb gabonafélénk, amely azon túl, hogy mennyi kedvező élettani hatással bír, még olcsó, laktató és sokrétűen felhasználható is. Nem véletlenül ajánljuk, hogy mindig legyen otthon belőle.

Kölest már az ősember is fogyasztott, az ókori és középkori Magyarországon a legelterjedtebb gabona volt, amelyet az idők során a különféle kenyérgabonák elterjedésével egyre kevesebbet használtak, sőt volt idő, amikor teljesen el is tűnt a konyhákból, és legfeljebb madáreleségként gondoltak rá Európában. A világ népessége egyharmadának azonban továbbra is mindennapi eledele volt, a 20. századra pedig az európai háztartások is újrafelfedezték.

A köles zseniális túróhelyettesítő is, de köretnek sem utolsó

Az utóbbi években a reform- és egészségtudatos étkezés forradalmának köszönhetően a magyar konyhákban is előszeretettel használják a kölest, sőt egyre több helyen az iskolai és közétkeztetésben is fel-felbukkannak a belőle készült különféle ételek.

Élettani hatások

A köles számtalan egészségre jótékony hatással bír, nagy előnye, hogy gluténmentes, és magas fehérjetartalommal rendelkezik, így aztán számos, szigorúbb, korlátozóbb diétába is beilleszthető. Gazdag aminosavakban, alapvető vitaminokban és rostban, könnyen emészthető, íze pedig kellemesen lágy, dióra emlékeztető, így aztán a gyerekek is gyorsan megbarátkoznak vele. Érdemes beiktatni heti szinten az étrendünkbe, mert minél többféle gabonafélét fogyasztunk, annál többet teszünk az egészségünkért.

Köleslepény

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - ...

A köles nemcsak finom, hanem igen könnyen is elkészíthető, nagy előnye, hogy nem kell főzés előtt beáztatni, elég ha egy szűrőben alaposan átmossuk, és fel is tehetjük főni. Viszonylag gyorsan elkészül, viszont ügyeljünk arra, hogy nagy mennyiségű vizet tud felvenni, ezért mindig háromszoros mennyiségű vízben tegyük fel főni. 15-20 perc alatt puhára fő, minden nedvességet magába szív.

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

Ahogy már említettük, készülhet belőle bármilyen sós főétel mellé köret, használhatjuk salátákban és egytálételekben is, például a klasszikus tabuléban használt kuszkusz helyett is. Sőt, sült zöldségekkel összekeverve, ázsiai fűszerekkel megbolondítva nagyszerű gyors ebéd is készülhet belőle, amelyhez nem is feltétlenül kell készíteni húsfélét, magában is laktató és egészséges, finom ebéd.

A köles a vegán étkezésben is nagyon fontos szereplő az egyik meglepő tulajdonsága miatt: bő vízben, puhára főzve rendkívül jól párosítható gyümölcsökkel, nagyon finom kásák és krémek készíthetők belőle.

A vegán túrógombóc-alapanyag

De ami még különösebb: ha a főtt, édes köleshez pici citromlevet keverünk és gombócokat formázunk belőle, majd azokat zsemlemorzsába forgatjuk, és akár valódi, akár valamilyen növényi alapú tejföllel kínáljuk, a legtöbben meg nem mondanák, hogy nem klasszikus túrógombóccal kínáltuk őket. A köles gyakorlatilag pontosan utánozza a túró állagát és ízét.

Kölesgombóc, a vegán túrógombóc

A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...

Bögrés meggyes kölespehellyel

A köles diétákban is tökéletesen használható gluténmentes gabonaféle, rostban gazdag és pehely formájában rengeteg módon felhasználható. Süteményekhez szuper alapanyag, laktató, ...

Ugyanígy készíthető kölesből paprikával, hagymával „hamis” körözött is, de ha a főtt kölest sóval, borssal és sörélesztő pehellyel összeturmixoljuk, egy olyan isteni vegán „sajtkrémet”, szendvicsalapot kapunk, amiről szintén nehéz megállapítani, hogy nem igazi sajtból készült.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyagos cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...