Kolbász a város szélén

A jó kolbász egyik legfontosabb összetevője a zsír, illetve a zsír és a hús megfelelő arányú elegye. A kolbászfélék elterjedését a szükség hívta életre, hiszen egy-egy disznóölés alkalmával a sok húst tartósítani kellett. Továbbá egyes részek, a nyesedék, az inasabb, zsírosabb húsdarabok még szükségben sem voltak a legalkalmasabbak fogyasztásra eredeti formájukban. Feldolgozva viszont annál inkább.
Kolbász

Frissen, zsírban kisütve, meleg vagy hideg füstön tartósítva, vékony- vagy vastagbélbe töltve: bárhogy is van elkészítve, a kolbász a magyar gasztronómia szerves része. Bár kolbászkészítésre utaló jelek már a középkorból is származnak, a disznótartás és disznóvágás 19. századi elterjedésével került be a magyar éléskamrákba. Ezt és ennek a hústartósítási módszernek a sokszínűségét pedig a betelepülő németeknek köszönhetjük.

Kolbászkrém

Sokszor unjuk már a boltban vásárolt felvágottakat, ilyenkor nagyon jól jön egy kis változatosságként beiktatni egy-két házi- készítésű szendvicshez való krémet, mint pl. ez a ...

Kolbászszütyők

Maradék leveles tészta - a kedvenc játékom! Valahogy pont ilyennek képzeltem, amilyen lett: az eszméletlen finom paprikás kolbász szaftja belülről jól átjárja a tésztát, mely ...

Még több kolbásszal készült receptet itt találtok!

Vállalkozó kedvűek amúgy otthon is próbálkozhatnak kolbásztöltéssel. De néhány tanácsot fogadjanak meg. Egyrészt kolbászt tölteni csak nagyobb mennyiségben érdemes, másrészt, ha fateknőt nem is, legalább egy töltőgépet be kell szerezni, hacsak nem akarunk (a régiekhez hasonlóan) ehhez ökörszarvat használni.

Kolbásszal töltött karaj

Hiába a híres csabai, a kolbász még Magyarországon sem hungarikum, a baranyai svábok kevésbé érlelt vastagkolbásza a stifolder, míg a szintén itt élő sokacok a sertés vastagbélbe, vakbélbe töltik, jellegzetes „virág” formájú szárazkolbászukat, a kulent. Sőt külföldön is van, ahol kolbászból van a kerítés, a németeknek, spanyoloknak, franciáknak, olaszoknak elképesztően gazdag és izgalmas receptjeik vannak. Igaz, a lehetőségek sokszínűségének köszönhetően a kolbász erre a változatosságra teremtődött. Az érlelés foka, az ízesítés, sőt a hozzávalók mind-mind variálhatóak, ne lepődjünk meg azon, ha ló-, marha-, birka-, vadhúsból készült kolbászba ütközünk: inkább kóstoljuk meg nyugodtan.

Bár a kolbász frissen, zsíron kisütve a legfinomabb (piacon, savanyított zöld paradicsommal és fehér kenyérrel), a hurkával szemben a hosszú tárolásra is alkalmas, pontosabban: hosszú tárolás után is fogyasztható. Sőt a kolbász érlelési ideje megkülönböztetést is jelent, gondoljunk csak a szárazkolbászra.

Sült kolbász

A zsírban lesütés vagy a sózás, füstöléshelyett ezért a húsdarabokat apróra vágták, sózták, fűszerekkel ízesítették, majd vékonybélbe töltötték, füstre akasztották. Ma már a megfelelőbb textúra elérése miatt inkább darálót használnak, leggyakrabban a sóval, őrölt feketeborssal, köménnyel és fokhagymával, illetve pirospaprikával ízesítik. A fűszerek összetételének meghatározása, illetve a csípősség fokának „beállítása” a hagyományok szerint a házigazda tisztsége. (Ez a művelet egyébként nagyszerű társadalmi esemény, és szinte mindig családi perpatvar kíséri.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...