Ehető a kolbász és szalámi (mű)bele vagy sem? A válasz nem egyszerű

Vajon biztonságos, ha megesszük a hentesnél és boltokban megvásárolható kolbászok és szalámik (mű)belét? Lássuk, mit kell tudni a témával kapcsolatban.

Jobb, ha lehámozzuk a kolbászunk héját evés előtt, vagy sem? A húsipari szakértő szerint a válasz többtényezős, mert sok minden befolyásolhatja.

Kolbászok egy kosárban
Ehető a kolbász és szalámi (mű)bele vagy sem?

Az biztos, hogy léteznek kifejezetten ehető bélbe töltött hústermékek és olyan műbelek is, amelyek nem ehetőek - ezt a termékeken elvileg kötelezően fel kell tüntetni!

Sajnos hiába áll rendelkezésre elég természetes bél a vágóhidakon, ezek sokkal gyorsabban romlanak, fokozottan ügyelni kell velük kapcsolatban a higiéniára és az élelmiszer-biztonságra, ezért az alternatív megoldások sokkal népszerűbbek az ágazatban.

A vastag kolbászok és szalámik esetében például jellemzőbb a 'nem ehető' felirattal ellátott műbél használata. Ezeket lehámozni is könnyebb.

Ezeket jobb nem elfogyasztani:

  • a cellulózalapú műbelek praktikusak gyártás szempontjából, hiszen erősek, valamint áteresztik a füstöt és a vízgőzt, de nem ehetőek
  • hiába természetesek és hivatalosan ehetőek, a marhakollagénből, illetve a manilakender nevű növény rostjaiból álló beleket is igen nehéz megemészteni
  • ezen kívül a poliamid (PAZMR) műbelek, melyeket a könnyen hámozható felvágottakon és a kenőmájasokon találjuk, szintén jobb, ha eltávolításra kerülnek - nem mérgezőek, de nagy mennyiségben biztosan rosszat tesznek az emésztésnek (is)!

Gyors kolbászos tarhonyaleves

Egyszerű, magyaros, mégis nagyot szól a tányéron: ez a kolbászos tarhonyaleves garantáltan eltelít majd, már rögtön az étkezés elején. Minderről a zöldségek és az aprószemű ...

Szalámis-pepperonis pizza

Házilag pizzát készíteni egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan hiszik. Kicsit ugyan időigényes, de a végeredmény egészen biztosan kárpótolni fog a befektetett ...

Kolbászos-babos egytálétel

Éljenek az egyszerű ételek és a maradékmentés! A minap éhesen, a konyhában garázdálkodva szokás szerint azon tűnödtem, mit is főzzek. Általános tévhit, hogy jaj, nincs itthon semmi, ...

A kolbászoknál általában sertésvékonybelet vagy emészthető műbelet használnak, ezeket meg lehet enni, mondja a szakember. 

TIPP: a száraz termékekről jóval nehezebb eltávolítani a héjat, így ha idegenkedünk az ehető borítások elfogyasztásától is, hideg víz alá tartva felpuhul a természetes bél, és könnyebben lehúzható. De csak akkora darabot tegyünk vízbe, amit el is fogyasztunk!

Forrásaink voltak: 1, 2.


Friss híreinkből:

Legújabb receptek

Vegán almáspite

Egy klasszikus süteményt, az almáspitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Szaftos vegán brownie

Tej és tojás nélkül is lehet ugyanolyan isteni, csupacsokis, szaftos brownie-t sütni, ráadásul furcsa alapanyagok sem kellenek a dologhoz. Az alábbi egyszerű recept pikk-pakk hozzájuttat ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...