Kókuszzsír – a legújabb csodaszer?

Valóban olyan egészséges, mint amilyennek manapság sokan gondolják, vagy csupán a legújabb divatról van szó? Nézzük meg, mit tud valójában a kókuszzsír!

A trópusi kókuszdiót sokan kedvelik, ma már nagyobb áruházakban itthon is bárki számára elérhető gyümölcs. Lereszelt belső héja és a kókusztej is kellemes illatú, jellegzetes ízű alapanyagai számos ételnek, desszertnek és italnak. A fentiek mellett a kókuszdió húsából nyerhető a manapság egyre népszerűbb kókuszzsír is.

A napjainkban beszerezhető kókuszzsír más mint, amit a 80-as években – főleg Amerikában – alkalmazott az élelmiszeripar. Akkoriban részlegesen hidrolizált kókuszzsírt használtak, amelyről azonban hamarosan kiderült, hogy jelentős transz- és telített zsírsavtartalma miatt fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Manapság a speciális boltokban kapható szűz kókuszzsírt azonban hideg sajtolással nyerik, így a zsírsavak természetes formájukban maradnak. (Létezik úgynevezett szűrt kókuszzsír is, amely gőzöléssel készül.)

Telített zsírsavtartalmának köszönhetően magas hőfokra hevíthető, kevésbé avasodik, így hosszabb ideig eltartható, mint a növényi olajok általában. Jól használható sütéshez, süteményekhez, zöldségek grillezéséhez. Különösen finom kesernyés ízű zöldségekkel, és zamatossá teszi a hagymás, fokhagymás szószokat is.

Miért jó nekünk a kókuszzsír?

A kókuszzsír összetétele egyedülálló a növényi eredetű zsiradékok között. Állaga szobahőmérsékleten majdnem teljesen szilárd, hasonlóan az állati eredetű zsírokhoz. Ennek az az oka, hogy főleg telített zsírsavakból áll. Abban azonban különbözik az állati zsíroktól, hogy:

  • nem tartalmaz koleszterint,
  • nagy mennyiségben tartalmaz laurinsavat, amelynek antibakteriális, antivirális és anyagcserét serkentő hatása van,
  • akár emésztőenzimek nélkül is képesek vagyunk hasznosítani, így könnyen nyerhető belőle energia. (Ezt a tulajdonságát gyakran használják ki speciális étrendek összeállítása során is.)

Miért nem jó nekünk a kókuszzsír?

A fenti ígéretes tulajdonságok mellett azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kókuszzsír főleg telített zsírsavakból áll. Bár hatása jótékony a HDL (jó) koleszterin szintre, az eddigi tapasztalatok szerint növeli az LDL (rossz) koleszterin szintet. Ennélfogva fogyasztása mértékkel ajánlott: naponta kb. 1-2 evőkanálnyi mennyiségben, ha egyébként állati eredetű zsiradékfogyasztásunk nem jelentős. Egészségünk megőrzése érdekében nem ajánlott ételeinket kizárólag kókuszzsírral készíteni. E célból inkább használjunk változatosan növényi olajakat. De természetesen az olíva-, a lenmag-, a napraforgóolaj mellett megfér a kókuszzsír is.

Kapros-tejfölös tökfőzelék

A hétvégén ezt készítettem el. Zoli öcsém lőtt egy süldő vaddisznót, egy részét megsütötte, és abból adott nekünk egy szép darabot. Így a tökfőzeléket a vaddisznósülttel és ...

Aloo mutter

Ez egy klasszikus pandzsábi, India északi régiójából származó étel. A helyi (szegedi) indiai-pakisztáni étteremben rengetegszer rendeltem már ezt a fogást az étlapról, és ...

Lencse curry

Nincs sok pepecs vele és nagyon ízletes. Igaz, nem ilyen tavaszi időre való, de most támadt rá kedvem. Az egész család ráugrott, és behabzsoltuk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...