Kőkorszaki étrend: paleolit

Újabb és újabbdiéták, étkezési trendek árasztják el jóléti társadalmunkat.Sokan támadják, sokan imádják, de létező, az egész világonújra elterjedőben lévő táplálkozásforma.

Manapság az egyik legfelkapottabb, a paleolit táplálkozás – furcsa módon – pontosan az említett társadalmi berendezkedéssel áll szemben. A paleolit diéta vagy táplálkozás egyfajta visszatérés az őshonos növényekhez és a vadászó-gyűjtögető életmód táplálkozásához.Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ismét szőrökbe öltözve próbáljuk meg nyílvesszővel elejteni a szomszéd disznóját, csupán el kell hagynunk néhány, a mezőgazdasági forradalom hatására elterjedt, kikísérletezett élelmiszer fogyasztását.

Fogyókúra receptek itt >>

Igen, lehet legyinteni, de komoly szakirodalom és számos eset igazolta, hogy a paleolit életmódra áttérők között jelentősen javultak a 2-es típusú cukorbetegséggel (diabétesz mellitusz) küzdők eredményei, a magas vérnyomásúaknak normalizálódott az állapota, sokan fogytak is vagy sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lettek. Ez csak pár példa, amely az étrend előnyeit taglalja, de semmiképpen nem szeretnék senkinek lyukat beszélni a hasába (sic!), a bővebb információ megtalálható egyre több, már magyar nyelven is megjelent szakirodalomban (ezeket főként Szendi Gábor jegyzi).

A paleolit táplálkozás lényege:

  • Az ember genetikailag úgy alkalmazkodott, hogy azt egye, amit már az őskorban, pontosabban a kőkorban megtalált vagy elejtett.
  • Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak az ember táplálékává, ezeket nem tudjuk rendesen megemészteni.
  • A túl nagy szénhidrátterhelés a civilizációs betegségeink fő okozója.

Fogyókúra receptek itt >>

Karotta leves paleosan

Nem olyan régóta érdekel a paleolit táplálkozás, de ahogy egyre többet foglalkozom vele, annál jobban érdekel ez az életmód. A lényege, hogy semmiféle szénhidrátot és tejterméket - ...

Hogy mit is kell enni és elhagyni?

Kerülni kell minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, magas szénhidráttartalmú élelmiszert és a hüvelyeseket is. Ez utóbbiak például lektint tartalmaznak, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idézhetnek elő. Nyugodtan és nagy mennyiségben lehet viszont húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. A tej és a tejtermékek nem ajánlottak, de egyes iskolák szerint a keményebb sajtok beleférnek a paleolit táplálkozásba. A tejjel szemben az érv annyi, hogy az emlős állatok csak születésük után, a szoptatás időszakában fogyasztanak tejet, később szervezetük nem igényli, sőt sokszor nem is tudja megfelelően feldolgozni és a szakemberek kutatásai alapján ugyanez a helyzet az emberrel is. A zsíroktól viszont nem kell félni, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.

Tipp: Mindezek ismeretében viszont kijelenthető, hogy a paleolit étrendnem egy vallás. Meg kell próbálni minél inkább betartani, de kétségbe sem kell esni, ha eltérünk a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl vagy tejszín kell a recepthez, hát nyugodtan használhatjuk!

Ha lisztre van szükség, akkor inkább zab- vagy rizslisztet javasolnak, mert abban nincs glutén. És persze azért paleolit módra is lehet süteményeket készíteni, ha édességre vágyunk!

Meggyes - mákos muffin

Nagyon szeretem a mákos dolgokat, mákos muffint még nem készítettem. A paleolit életmód nem enged gabonaféléket enni, ezért a kókuszreszelék pótolja a fehér lisztet. Az eredeti recept 1 ...

Kakaós - mézes süti

Január óta paleozom és nálam időnként hiányzik az édesség. Ezt a receptet a paleolit szakácskönyvből próbáltam ki. Engem a kakaós kevert sütiknek az ízére emlékeztet. Nagyon finom. ...

Kakaós-banános felfújt

Bár elkezdtem "paleósan " táplálkozni, az édes ízekről azonban nem tudok lemondani. Ahogy a mellékelt ábra mutatja, nem is kell;-D

Oszd meg: Próbáltátok már valaha a paleolit diétát? Mit volt a legnehezebb elhagynotok a táplálkozásotokból?

Még több paleolit recept itt >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Fogyókúra receptek itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...