3 magyar étel, amiért vagy rajongsz, vagy kiborulsz tőle

A magyar konyha nem egy olyan ételt tud felsorakoztatni, ami hallatán vagy felcsillan a szemed, vagy hanyatt-homlok menekülsz.

Ízlések és pofonok nemzetenként eltérők, de még köztünk, magyarok között is jelentős egyet nem értések vannak, ha a nagy klasszikusok közül néhány elénk kerül az ebédlőasztalon.

1.) Kocsonya

Karácsonyi kocsonya

Nincs karácsony kocsonya nélkül. Ez a recept a mi legjobb tudásunk alapján készült, nagy szeretettel ajánljuk. Boldog karácsonyt minden kedves Nosalty felhasználónak!

Halkocsonya

Karácsony idején előszeretettel készül sok magyar konyhában kocsonya, amit a leggyakrabban sertésből készítenek. A kocsonyafőzés egyik elfeledett verziója a halkocsonya, melyet ...

Cifra kocsonya

A hagyományos csak fokhagymás, mellesleg hőn szeretett, egyszerű kocsonyánkhoz képest ez nekünk a "cifra" kocsonya. Egyszer egyik barátunk hozott egy tállal kóstolóba, és a fiam azóta ...

A kocsonya nemcsak nálunk, hanem egész Európában ismert, és több mint 600 éves múltra tekint vissza - már egy 16. századi francia szakácskönyv is tartalmazza a korabeli receptet. Itthon leginkább szilveszterkor kanalazzuk őrölt piros paprikával és fehér kenyérrel, ami sokunk számára évtizedek óta verhetetlen kombináció.

A kocsonya lelke a sertés porcos, csontos részei, valamint a jó nagy adag fokhagyma és a több órán át tartó főzés.

Fűszerezés után 7-8 órán keresztül főzzük, abáljuk a húst, majd ha elkészült, tányérokba szedve ülepítjük, vagyis hagyjuk kihűlni és zseléssé dermedni. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való, de érdekes szólások is kapcsolódnak hozzá: régen, amikor még a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, a Három Rózsa nevű miskolci vendéglőbe betérők kocsonyát rendeltek, amit a sötét pincéből egyenesen az asztalra szervíroztak. A kocsonyán azonban akaratlanul egy plusz feltét is helyet kapott: egy benne ragadt béka nézett farkasszemet az éhes vendégekkel. Innen ered a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka” szólás.

Pacal

A pacal igen megosztó étel, de az a mondás járja, hogy ha jól készítik el, még az is megeszi, aki egyébként ódzkodik tőle. A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készül, ami leginkább a frottír törölközőre hasonlít a húspultban. A főzés előtt a bendőt alaposan meg kell tisztítani és körülbelül 1 cm széles csíkokra vágni, aztán már csak a fantáziánk szab határt, mi lesz belőle: itthon rendszerint pörköltet készítünk belőle, de a levesek, a rakott és rántott ételek is népszerűek a pacalrajongók körében. A pacal nemcsak nálunk, hanem például a franciáknál is népszerű fogás – régen a pacal a szegény ember étele volt, manapság a calvados-szal, caeni módra elkészített pacalt a világ legelőkelőbb éttermeiben is felszolgálják.

Pacalpörkölt Márti konyhájából

Sajnos elég ritkán kerül asztalra, pedig nagyon szeretjük. Mi külön főzzük a csülköt hosszú lére eresztve, és külön a pacalt. A kétféle szaft és a különböző főzési idő miatt ...

Kakasherepörkölt

Azt gondoljuk, a kakashere pörkölt nevét sokáig nem kell magyaráznunk. A kakas férfiasságának egyik fő elemének felhasználásával készülő étel legalább annyira megosztó, mint a pacal: a rajongóinak szeme azonnal felcsillan az étel hallatán, miközben mások még attól a gondolattól is viszolyognak, hogy megkóstolják. Hasonló érdekes étel a kakastaréjpörkölt, ami a kakas büszkeségéből, a taréjból készül, de nagy valószínűséggel, aki az előbbit kedveli, a taréjt sem veti meg. Te szívesen látnál egy tál kakasherepörköltet az ebédlőasztalon?

Szerző: Petrás Gabriella

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...