3 magyar étel, amiért vagy rajongsz, vagy kiborulsz tőle

A magyar konyha nem egy olyan ételt tud felsorakoztatni, ami hallatán vagy felcsillan a szemed, vagy hanyatt-homlok menekülsz.

Ízlések és pofonok nemzetenként eltérők, de még köztünk, magyarok között is jelentős egyet nem értések vannak, ha a nagy klasszikusok közül néhány elénk kerül az ebédlőasztalon.

1.) Kocsonya

A kocsonya nemcsak nálunk, hanem egész Európában ismert, és több mint 600 éves múltra tekint vissza - már egy 16. századi francia szakácskönyv is tartalmazza a korabeli receptet. Itthon leginkább szilveszterkor kanalazzuk őrölt piros paprikával és fehér kenyérrel, ami sokunk számára évtizedek óta verhetetlen kombináció.

A kocsonya lelke a sertés porcos, csontos részei, valamint a jó nagy adag fokhagyma és a több órán át tartó főzés.

Fűszerezés után 7-8 órán keresztül főzzük, abáljuk a húst, majd ha elkészült, tányérokba szedve ülepítjük, vagyis hagyjuk kihűlni és zseléssé dermedni. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való, de érdekes szólások is kapcsolódnak hozzá: régen, amikor még a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, a Három Rózsa nevű miskolci vendéglőbe betérők kocsonyát rendeltek, amit a sötét pincéből egyenesen az asztalra szervíroztak. A kocsonyán azonban akaratlanul egy plusz feltét is helyet kapott: egy benne ragadt béka nézett farkasszemet az éhes vendégekkel. Innen ered a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka” szólás.

Pacal

A pacal igen megosztó étel, de az a mondás járja, hogy ha jól készítik el, még az is megeszi, aki egyébként ódzkodik tőle. A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készül, ami leginkább a frottír törölközőre hasonlít a húspultban. A főzés előtt a bendőt alaposan meg kell tisztítani és körülbelül 1 cm széles csíkokra vágni, aztán már csak a fantáziánk szab határt, mi lesz belőle: itthon rendszerint pörköltet készítünk belőle, de a levesek, a rakott és rántott ételek is népszerűek a pacalrajongók körében. A pacal nemcsak nálunk, hanem például a franciáknál is népszerű fogás – régen a pacal a szegény ember étele volt, manapság a calvados-szal, caeni módra elkészített pacalt a világ legelőkelőbb éttermeiben is felszolgálják.

Kakasherepörkölt

Azt gondoljuk, a kakashere pörkölt nevét sokáig nem kell magyaráznunk. A kakas férfiasságának egyik fő elemének felhasználásával készülő étel legalább annyira megosztó, mint a pacal: a rajongóinak szeme azonnal felcsillan az étel hallatán, miközben mások még attól a gondolattól is viszolyognak, hogy megkóstolják. Hasonló érdekes étel a kakastaréjpörkölt, ami a kakas büszkeségéből, a taréjból készül, de nagy valószínűséggel, aki az előbbit kedveli, a taréjt sem veti meg. Te szívesen látnál egy tál kakasherepörköltet az ebédlőasztalon?

Szerző: Petrás Gabriella

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk