3 magyar étel, amiért vagy rajongsz, vagy kiborulsz tőle

A magyar konyha nem egy olyan ételt tud felsorakoztatni, ami hallatán vagy felcsillan a szemed, vagy hanyatt-homlok menekülsz.

Ízlések és pofonok nemzetenként eltérők, de még köztünk, magyarok között is jelentős egyet nem értések vannak, ha a nagy klasszikusok közül néhány elénk kerül az ebédlőasztalon.

1.) Kocsonya

Karácsonyi kocsonya

Nincs karácsony kocsonya nélkül. Ez a recept a mi legjobb tudásunk alapján készült, nagy szeretettel ajánljuk. Boldog karácsonyt minden kedves Nosalty felhasználónak!

Halkocsonya

Karácsony idején előszeretettel készül sok magyar konyhában kocsonya, amit a leggyakrabban sertésből készítenek. A kocsonyafőzés egyik elfeledett verziója a halkocsonya, melyet ...

Cifra kocsonya

A hagyományos csak fokhagymás, mellesleg hőn szeretett, egyszerű kocsonyánkhoz képest ez nekünk a "cifra" kocsonya. Egyszer egyik barátunk hozott egy tállal kóstolóba, és a fiam azóta ...

A kocsonya nemcsak nálunk, hanem egész Európában ismert, és több mint 600 éves múltra tekint vissza - már egy 16. századi francia szakácskönyv is tartalmazza a korabeli receptet. Itthon leginkább szilveszterkor kanalazzuk őrölt piros paprikával és fehér kenyérrel, ami sokunk számára évtizedek óta verhetetlen kombináció.

A kocsonya lelke a sertés porcos, csontos részei, valamint a jó nagy adag fokhagyma és a több órán át tartó főzés.

Fűszerezés után 7-8 órán keresztül főzzük, abáljuk a húst, majd ha elkészült, tányérokba szedve ülepítjük, vagyis hagyjuk kihűlni és zseléssé dermedni. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való, de érdekes szólások is kapcsolódnak hozzá: régen, amikor még a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, a Három Rózsa nevű miskolci vendéglőbe betérők kocsonyát rendeltek, amit a sötét pincéből egyenesen az asztalra szervíroztak. A kocsonyán azonban akaratlanul egy plusz feltét is helyet kapott: egy benne ragadt béka nézett farkasszemet az éhes vendégekkel. Innen ered a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka” szólás.

Pacal

A pacal igen megosztó étel, de az a mondás járja, hogy ha jól készítik el, még az is megeszi, aki egyébként ódzkodik tőle. A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készül, ami leginkább a frottír törölközőre hasonlít a húspultban. A főzés előtt a bendőt alaposan meg kell tisztítani és körülbelül 1 cm széles csíkokra vágni, aztán már csak a fantáziánk szab határt, mi lesz belőle: itthon rendszerint pörköltet készítünk belőle, de a levesek, a rakott és rántott ételek is népszerűek a pacalrajongók körében. A pacal nemcsak nálunk, hanem például a franciáknál is népszerű fogás – régen a pacal a szegény ember étele volt, manapság a calvados-szal, caeni módra elkészített pacalt a világ legelőkelőbb éttermeiben is felszolgálják.

Pacalpörkölt Márti konyhájából

Sajnos elég ritkán kerül asztalra, pedig nagyon szeretjük. Mi külön főzzük a csülköt hosszú lére eresztve, és külön a pacalt. A kétféle szaft és a különböző főzési idő miatt ...

Kakasherepörkölt

Azt gondoljuk, a kakashere pörkölt nevét sokáig nem kell magyaráznunk. A kakas férfiasságának egyik fő elemének felhasználásával készülő étel legalább annyira megosztó, mint a pacal: a rajongóinak szeme azonnal felcsillan az étel hallatán, miközben mások még attól a gondolattól is viszolyognak, hogy megkóstolják. Hasonló érdekes étel a kakastaréjpörkölt, ami a kakas büszkeségéből, a taréjból készül, de nagy valószínűséggel, aki az előbbit kedveli, a taréjt sem veti meg. Te szívesen látnál egy tál kakasherepörköltet az ebédlőasztalon?

Szerző: Petrás Gabriella

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tartalom:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!