Köcsögös bab és gibanica - ezekkel az ételekkel temetik a telet a Busójáráskor

Egy ősi népszokás köré épült több napos ünnepély és mulatozás kezdődött Mohácson. Ez a busójárás, mely a télűzés és tavaszköszöntés mellett a finom ételekről szól.

Elkezdődött Mohácson a busójárás, melynek keretében csütörtöktől húshagyó keddig több 100 jelmezes űzi el a telet, és köszönti a tavaszt. A városban a hagyomány eredetéta törökűzés legendájához is kötik. A monda szerint az 1526-os mohácsi csata utána a római katolikus sokácok feltehetőleg a mai Bosznia-Hercegovinából a városba jöttek, és búvóhelyet kerestek a törökök elől a Mohácsi-sziget mocsaras vidékén. Egy este megjelent nekik egy sokác öregember, aki azt mondta, hogy vissza fognak térni házaikba, készüljenek fel a harcra és várják a jelet, ami egy viharos éjszakán érkezik majd, aranyos ruhába öltözött és félelmetes maszkot viselő vitéz képében. A sokácok másnap fegyvereket, álarcot készítettek és vártak hosszú éveken, mire ott termett egy lovas, akivel átkeltek a Dunán. A törökök, mikor meglátták a maszkos alakokat, annyira megijedtek, hogy elmenekültek Mohácsról. Ez a legenda szerinti eredete a busójárásnak, mely valójában csak jóval később nyerte el mai alakját.

A busójárás hungarikum. A többnapos ünnepélyre az ország és a világ minden pontjáról érkeznek az emberek. A mulatozás a keddi farsangolással zárul, amikor a főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét. A busójárás a jó hangulat mellett a finom ételekről, italokról is szól.

Az ilyenkor kínált fogások többségét más napokon is szívesen fogyasztják Mohácson és környékén. Vannak olyan ételek, amik a határ közelsége miatt Horvátországból és Szerbiából származnak. Hogy ilyenkor mit szoktak enni a helyiek és a városba látogatók, arról nem más mesélt nekünk, mint Nagy Tibor, legendás mohácsi vendéglátós.

Köcsögös bab, avagy a sokácok babgulyása

„A házaknál sok vendéget fogadnak. Ilyenkor adva van a helyi köcsögös bab (sokác bab), ami egy cserépedényben készül. Ez a fogás a sokácok miatt mindenhol megjelenik” - meséli nekünk a lassan 78 éves Tibi bácsi, aki 44 évig dolgozott étteremvezetőként a híres mohácsi Halászcsárdában. Elmondása szerint azért szeretik ilyenkor a köcsögös babot, mert egyszerű fogás, könnyen elkészíthető és tartalmas, így nincs szükség mellé másik fogásra, hogy az ember jóllakjon.

A köcsögös bab valójában a helyi babgulyás, mely a főzés módja miatt igazi különlegesség, bár ahány ház, annyiféleképp főzik. Az étel készítéséhez egy cserépedény szükséges, melyet a helyi fazekasoktól lehet beszerezni. A főzéshez tüzet kell rakni, az edénybe pedig általában frissen fejtett bab, füstölt sertéshús, marhahús, zöldségek, só, bors és a végén piros paprika kerül. Az étel a forrástól számítva 2-2,5 óra alatt készül el. A főzés során arra kell figyelni, hogy a cserép ne közvetlenül a tűzbe, hanem mellé kerüljön, onnan kapja a hőt. Ilyen edényben egyébként a babon kívül töltött káposztát is készítenek, ami szintén egy nagyon tartalmas és kedvelt étel a busójárás idején.

Cserepes csülkös babgulyás

"Ez egy  régi sokác hagyomány. A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik - hogy a munka is haladjon, és ebéd is legyen - ... ...

Cserepes töltött káposzta

Tavaly tavasszal találtam ezt a csodát a neten. A mohácsi Sokac-októl ered az edény maga, az ételt nevezhetjük magyarnak. Igazából egy sima töltött káposzta jól felturbózva, aminek a ...

„Rengetegen jönnek a városba. Mi régen sokféle halételt készítettünk, halászlét vagy kecsegepörköltet. Természetesen, amikor volt egy ilyen hatalmas tömeg, akkor többfajta étellel kellett készülni, így volt például leves is” - emlékszik vissza Tibi bácsi azokra az időkre, amikor még étteremvezető volt. Mesél egy másik szokásról is:

„Szép hagyomány, hogy a horvátországi Kopácsról átjönnek olyan vendéglősök és halászok, akik nyárson sütik a pontyot. Ennek az ételnek csíptetett ponty a neve. Nagyon látványos a sütése” - magyarázza a vendéglős. A megtisztított halakat általában egy fűzfaágakra tűzdelik, és a tűz mellé rakják, nehogy megégjen. A folyamat végén a halat pirospaprikával szokták fűszerezni, és kenyérrel tálalják.

Tibi bácsi megjegyzi, hogy mivel a sokác délszláv nép, ezért az éttermek ilyenkor készülnek például csevappal, razsnicivel és egyéb ételekkel a szomszédos országokból.

Desszertekből sincs hiány

„Az étkezések végén természetesen van desszert, ami a fánk. Mindegyik fajtát sütik” - mondja a vendéglátós, aki hozzáteszi, a fánkkészítésnek ilyenkor a házaknál nagy hagyománya van. A csörögefánk az egyik kedvelt vendégváró.

Pálinkás csörögefánk

Sztori? Hm, talán a pálinka, aminek a szagát sem bírom. Illetve mégis? Belegyúrva a nyers csöröge tésztájába! Ha pálinkát szimatolok, mindig elkezd korogni a gyomrom, mert eszembe jutnak ...

Rumos forgácsfánk

Nem vagyok normális! :) Júliusban, rekkenő hőségben képes vagyok fánkot sütni! Mentségemre szóljon, hogy ez a forgáncsfánk nagyon gyorsan sül. Ahogy a forró olajba dobjuk, szinte ...

A fánk mellett sokan várják gibanicával a látogatókat, ami egy tradicionális szerb, horvát édesség. Hasonlít egy kicsit a túrós rétesre, bár ennek a desszertnek is többfajta változata létezik.

Juhtúrós gibanica

Egy végtelenül egyszerű, ám annál finomabb réteskülönlegesség, amire több velünk szomszédos országnak is megvan a maga verziója. Próbáljátok ki a miénket, vagy meséljétek el, ...

A finom ételek mellett az italok sem hiányozhatnak a busójárásról. Minden busó tarisznyájában lapul egy üveg bor vagy pálinka, ami mellé nem árt, ha kerül pogácsa is.

A jövő keddig tartó mohácsi busójáráson harmincnégy helyszínen csaknem száz rendezvényt tartanak. Szombaton például ismerkedni lehet a szerb gasztronómiával, és látványfőzés is lesz a Vesele Buše busócsoporttal. A részletes programot itt tekintheted meg ›››

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...