Így fest az egyetlen magyar templom, ami egyben kocsma is

Sopron közelében található Magyarország egyetlen kocsmatemploma, ami bizarrul hangzik ugyan, de régóta működik. Mise után jöhet a fröccs. Lássuk!

Brennbergbánya Sopron közelében található, és annak idején bányatelepülés volt, hiszen 200 évig szénbánya működött itt, a templom pedig mindig is központi szerepet töltött be a helyiek életében – ez a mai napig így van, de több okból is:

A Szent Borbála "kocsmatemplom" / via

a szeretett Szent Borbála templom azonban nem csupán miséknek ad otthont, hanem a feleseknek, fröccsöknek és sörösüvegeknek is. Bizony, itt találjuk hazánk egyetlen kocsmatemplomát

– írja a Sokszínűvidék.

Minden vasárnap miséznek itt, a kocsma pedig kedd kivételével minden nap nyitva tart.

Belső tér / via

Régen iskola volt

A templom helyén előzőleg iskola illetve üzlet is működött, majd 1930-ban Füredi Oszkár tervei alapján templommá alakították át, melynek 138 kilós toronyharangja örökre a bányászlét emlékét őrzi: "Veszélyes a bányász munkája, gondolj erre, ha lemész a tárnába" – áll rajta a felirat.

A kocsmatemplom bejárata / via

A vendéglátás akkor kezdett egybeeolvadni a templomi funkciókkal, amikor a szomszédos Bányász eszpresszó, falatozót lebontották a hatvanas években, és praktikussági, no meg takarékossági okokból a kocsma a templomépület legrégebbi helyiségébe költözött. Azóta is boldogan élik közös életüket.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...