„Egy klímabarát konyhában rendszeresen főznek, méghozzá lehetőleg friss, helyi, szezonális élelmiszerekből. Kihívásnak tűnik épp most, amikor itt a tél, és a piacra menet is egyre jobban fel kell öltözni? Tarts velünk egy hónapon át, és megmutatjuk, klímabarát konyhát vezetni nem is #kihívás. Inkább kaland!” – ezzel a felhívással kezdődik a Tudatos Vásárlók egy hónapon át tartó kezdeményezése. A kihívásban résztvevők maguk választhatják ki, milyen feltételeknek akarnak eleget tenni.
A #kihívás most is többféle lehetőséget kínál az ökológiai lábnyomod csökkentésére – ezúttal a konyhában. A Tudatos Vásárlók bátran ajánlják tippjeiket bárkinek, aki próbál fenntartható és környezettudatos konyhát vezetni.
Miről szól a kezdeményezés?
A regisztrációval vállalod, hogy 1 hónapon át olyan életmódtippeket próbálsz ki, amelyekkel táplálkozásod környezetterhelését csökkented. Ne aggódj, ha belevágsz, nem kell az egész hónapot a konyhában töltened, hogy az ökológiai lábnyomod szemmel láthatóan csökkenjen.
A kihívás során a Tudatos Vásárlók csak neked szóló tippjeire támaszkodhatsz, amelyeket a regisztráció után, e-mailen juttatnak el neked.
Milyen kihívásokat vállalhatsz?
Az alábbi kihívások közül bármelyiket választhatod, akár többet is. Aki regisztrál, és legalább egyet választ, részt vesz a játékban (lásd lent)!
Dobozolj legalább heti háromszor!
Elő a dobozokkal, és vesd be őket a kihívás bármely pontján! Az biztos, hogy bármire is használod, kevesebb hulladékkal jár majd az étkezés. Kérd saját dobozba a rendelésed, vagy vigyél magaddal dobozolt ebédet hetente legalább háromszor. A dobozt persze arra is használhatod, hogy ebben tárolod a maradékokat vagy az alapanyagokat!
Vega-kaland legalább heti háromszor!
Nem kell teljesen elköteleződnöd a vega életmód mellett, de ha az ökológiai lábnyom csökkentése a cél, érdemes belekóstolni. Heti egy húsmentes nappal ugyanis kb. 52 fiatal fa éves szén-dioxid megkötő kapacitása szabadul fel. Ebben a hónapban tervezz be heti 3 vega főétkezést! Főzz, vagy egyél új helyeken, a lényeg, hogy kalandozz az ízek világában!
Szezonális fogások legalább heti háromszor!
A szupermarketek és webshopok kínálata elszoktatta a modern kor emberét az idénynövényektől. Pedig leginkább azzal csökkentheted konyhád környezetterhelését, ha otthon főzöl, méghozzá szezonális, helyi alapanyagokból.
Ebben a hónapban ismerkedj az idénynövényekkel, és használd őket legalább heti három fogáshoz...vagy gyakrabban! Akár mindig? Keresd a helyi termékeket a kisboltokban, menj (termelői) piacra, vagy rendelj dobozrendszerből. A cél, hogy minél több tapasztalatot gyűjts, amit a kihívás végén megoszthatsz másokkal is!
Egy meglepetés a végén!
Az első ötven résztvevő, aki regisztrál a kihívásra, és a végén megosztja a Tudatos Vásárlók Egyesületével a tapasztalatait pár mondatban és egy klassz fotóval, ajándékot kap.