Legyen klímabarát a konyhád – Vegyél részt te is az izgalmas kihíváson!

Különleges kihívást indít november 24-én a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az egy hónapon át tartó kezdeményezés lényege, hogy igyekezzünk minél könnyebben klímabaráttá változtatni konyhánkat és étkezésünket. Hogy hogyan? Az csak rajtunk múlik.

„Egy klímabarát konyhában rendszeresen főznek, méghozzá lehetőleg friss, helyi, szezonális élelmiszerekből. Kihívásnak tűnik épp most, amikor itt a tél, és a piacra menet is egyre jobban fel kell öltözni? Tarts velünk egy hónapon át, és megmutatjuk, klímabarát konyhát vezetni nem is #kihívás. Inkább kaland!” – ezzel a felhívással kezdődik a Tudatos Vásárlók egy hónapon át tartó kezdeményezése. A kihívásban résztvevők maguk választhatják ki, milyen feltételeknek akarnak eleget tenni.

Apró lépésekkel a fenntartható jövőért

A #kihívás most is többféle lehetőséget kínál az ökológiai lábnyomod csökkentésére – ezúttal a konyhában. A Tudatos Vásárlók bátran ajánlják tippjeiket bárkinek, aki próbál fenntartható és környezettudatos konyhát vezetni.

Miről szól a kezdeményezés?

A regisztrációval vállalod, hogy 1 hónapon át olyan életmódtippeket próbálsz ki, amelyekkel táplálkozásod környezetterhelését csökkented. Ne aggódj, ha belevágsz, nem kell az egész hónapot a konyhában töltened, hogy az ökológiai lábnyomod szemmel láthatóan csökkenjen.

A kihívás során a Tudatos Vásárlók csak neked szóló tippjeire támaszkodhatsz, amelyeket a regisztráció után, e-mailen juttatnak el neked.

Milyen kihívásokat vállalhatsz?

Az alábbi kihívások közül bármelyiket választhatod, akár többet is. Aki regisztrál, és legalább egyet választ, részt vesz a játékban (lásd lent)!

Dobozolj legalább heti háromszor!

Dobozolj!

Elő a dobozokkal, és vesd be őket a kihívás bármely pontján! Az biztos, hogy bármire is használod, kevesebb hulladékkal jár majd az étkezés. Kérd saját dobozba a rendelésed, vagy vigyél magaddal dobozolt ebédet hetente legalább háromszor. A dobozt persze arra is használhatod, hogy ebben tárolod a maradékokat vagy az alapanyagokat!

Vega-kaland legalább heti háromszor!

Fogyassz több zöldséget, hüvelyest!

Nem kell teljesen elköteleződnöd a vega életmód mellett, de ha az ökológiai lábnyom csökkentése a cél, érdemes belekóstolni. Heti egy húsmentes nappal ugyanis kb. 52 fiatal fa éves szén-dioxid megkötő kapacitása szabadul fel. Ebben a hónapban tervezz be heti 3 vega főétkezést! Főzz, vagy egyél új helyeken, a lényeg, hogy kalandozz az ízek világában!

Szezonális fogások legalább heti háromszor!

Főzz helyi alapanyagokból!

A szupermarketek és webshopok kínálata elszoktatta a modern kor emberét az idénynövényektől. Pedig leginkább azzal csökkentheted konyhád környezetterhelését, ha otthon főzöl, méghozzá szezonális, helyi alapanyagokból.

Ebben a hónapban ismerkedj az idénynövényekkel, és használd őket legalább heti három fogáshoz...vagy gyakrabban! Akár mindig? Keresd a helyi termékeket a kisboltokban, menj (termelői) piacra, vagy rendelj dobozrendszerből. A cél, hogy minél több tapasztalatot gyűjts, amit a kihívás végén megoszthatsz másokkal is!

Egy meglepetés a végén!

Az első ötven résztvevő, aki regisztrál a kihívásra, és a végén megosztja a Tudatos Vásárlók Egyesületével a tapasztalatait pár mondatban és egy klassz fotóval, ajándékot kap.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...