Nagyiprojekt: Klasszikus nagyiféle sajtos rudacskát készítettünk Évi nénivel – Itt az új epizód!

Mi is lehetne nagymamásabb egy kedves, csipkés abroszos asztalon, kristálytányérban szervírozott sajtos rudacskánál? A 85 éves Évi nénivel igazi klasszikust készítettünk. 

A karantén alatt sok minden hiányzott. A bárok, a barátok, de leginkább a család. Kínos és nem kínos családi események, a nagy közös kajálások, na meg a kis otthonkás vagy modern okostelefonos, ősz hajú, szemüveges nagymamák, akik akkor is sütnek-főznek, ha senki nem éhes.

A 85 éves Évi nénivel jártunk korábban a Sziget fesztiválon - Kattints ide!

A karantén alatt nem igazán volt lehetőség dobozok garmadájával hazatérni, egy-egy nagyinál, vagy anyunál töltött ebédről, így kiürültek a készletek. De lassacskán mindenki kiszabadul, és elindulnak a nagy vándorlások, hogy megkaphassuk a fagyisdobozba csomagolt szeretetet. Mert olyan jó itthon találni a mélyhűtő hátuljában egy doboz töltött káposztát!

Ha neked is hiányzik a nagyid, és alig várod, hogy megölelhesd, akkor nézd meg a Nagyiprojekt új epizódját, amiben egy igazi klasszikus készült: sajtos rudacska.

A sajtos rudacska receptjét itt találod.

Ez egy olyan étel, amit mindenki ismer, így-úgy, de minden családnál klasszikusnak számít.

,,Én nem tudom mi hivatalosan a neve, ilyen sajtos rúd... hogy honnan származik azt nem tudom, de nagyon régi recept, családi ünnepeken mindig meg van sütve" - ecsetelte videónk főszereplője, a 85 éves Évi néni a sajtos rudacska eredettörténetét.

Biztosra veszem, hogy te is érzed a szádban a porhanyós, sajtos ízt, ami olyan utánozhatatlan. Az évek, évtizedek, évszázadok alatt a konyhaművészet hatalmasat fejlődött, de a nagyik - persze vannak kivételek - sose ülnek fel az új gasztrovonatra. Évi néni is határozottan kiáll álláspontja mellett, miszerint mindent IS kacsa- vagy libazsírral készít, sosem használ olajat. A világ ízeivel kapcsolatban pedig a következőképpen foglal állást:

,,Szeretem a fűszereket, de csak a klasszikusokat: só, bors, pirospaprika, még chilit is használok, de ezeket a modern füveket nem. Némelyikről azt sem tudom elképzelni, hogy egyáltalán ehető."

Nem baj, ha Évi néni sosem főzött még tikka masalát, de én sem sütöttem még sosem sajtos rudacskát. Azt hiszem van a világban egy kimondatlan egyezség arról, hogy bizonyos recepteket csak 60 felett szokás elkészíteni.

És ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...