Valamiért a magyar emberek nem szeretik, ha a gasztronómiai világ szereplői (legyenek séfek vagy újságírók) elkezdenek babrálni a hagyományos receptekkel. Külön igaz ez a klasszikus húsételekre – a hús kérdése kifejezetten érzékeny pont minden magyar szívben. A konok beleavatkozónak ezért érdemes lehet olyan irányból megközelítenie a dolgot, ami kevésbé feltűnő, nem olyan agresszív.
A magyaros, klasszikus húsételek helyett például ajánlhat hallal elkészített verziókat, amelyek megtartják ugyan az eredeti elkészítés és ízesítés attribútumait, mégis lényegükben megmásulnak, arról nem is beszélve, hogy a halfogyasztás növelésével változatosabbá teszik az étrendet. Ez talán még a legnagyobb húsimádóknak is elfogadható alku, nem?
Nézd meg galériánkban a hallal is készíthető magyar húsételeket!
5 klasszikus magyar húsétel, ami hallal is ugyanolyan ütős
Brassói
Az apróra vágott, alaposan lepirított, fokhagymával bolondított és burgonyával tálalt húskockák helyébe bármelyik nap be tud lépni a hal. De milyen? A harcsa például egyértelműen jó választás, a filé része szálkamentes, ráadásul az íze sem túl erőteljes. A fokhagymázást ugyanolyan jól viseli, mint a sertés, a burgonyával is jól kijön majd – tényleg nincs semmi, ami a csere ellen szólna.
Cigánypecsenye
Szintén készíthetjük harcsával vagy más, fehér húsú, viszonylag szálkamentes (esetleg alaposan beirdalt) szelettel. A mustáros-fűszerpaprikás-fokhagymás pác zseniálisan passzol a halakhoz is, csupán arra figyeljünk, hogy azok szerkezete gyengébb a húsokénál, vagyis nem kell olyan hosszan pácolni a szeleteket sütés előtt. Adjunk nekik nagyjából 1 órát, és már jók leszünk állag- és ízügyileg is. A roston sütés hirtelen történjen, a tálalás pedig frissen, a ropogós szalonnaszeletekkel.
Bakonyi
A gomba és a hal igen dinamikus párt képesek alkotni, épp ezért olyan furcsa, hogy nem sokszor eresztjük össze őket egy tányéron. Tegyünk ez ellen aktívan, készítsünk harcsát/fogast/tőkehalat bakonyi módra. Az enyhén füstös, paprikás szószban érkező gombaszeletek és a roston sült hal csodásan mutatnak majd, mondjuk, egy nagy halom gőzölgő rizs mellett.
Lecsós szelet
Szintén szelet, szintén szaftos-zöldséges: nyáron adjuk a fejünket lecsós halak készítésére. A rácos recept után szabadon használhatunk pontyot, keszeget, süllőt, de egyszerűen harcsát is. A halat forgassuk meg sütés előtt paprikás lisztben, hogy még ízesebb, még ropogósabb legyen.
Töltött káposzta
Az utolsó pontban érkeztünk el a legnagyobb léptékű átváltozáshoz: a halas töltött káposzta sokaknak szentségtörést jelenthet, azonban nekik is csak addig, míg meg nem kóstolják az első omlós, fanyar levélbe csavart, rizses-halas gombócot. Ennél a receptnél tényleg fontos, hogy semleges ízű hallal dolgozzunk, különben nagyon elviszi az ízeket egy folyami-mocsaras irányba. A töltelékhez a nyers halat daráljuk/aprítsuk, majd a jól ismert módon vegyítsük rizzsel, gombócozzuk, csomagoljuk, és főzzük.
Receptek, amelyekben bátran halra cserélheted a húst:
Brassói szűzpecsenye
A brassói aprópecsenye egy fantasztikus fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban, vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.
Szaftos bakonyi sertésszelet
A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ...
Pikáns cigánypecsenye sült burgonyával
A cigánypecsenye a hirtelen sült ételek közé tartozik, ami kellemesen füstös, fűszeres és kellően zsíros. Igazi íz- és kalóriabomba, amit érdemes olykor belecsalni a heti menübe. A ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai ötletek, amelyek kimozdítanak a rutinból: