Valamiért a magyar emberek nem szeretik, ha a gasztronómiai világ szereplői (legyenek séfek vagy újságírók) elkezdenek babrálni a hagyományos receptekkel. Külön igaz ez a klasszikus húsételekre – a hús kérdése kifejezetten érzékeny pont minden magyar szívben. A konok beleavatkozónak ezért érdemes lehet olyan irányból megközelítenie a dolgot, ami kevésbé feltűnő, nem olyan agresszív.
A magyaros, klasszikus húsételek helyett például ajánlhat hallal elkészített verziókat, amelyek megtartják ugyan az eredeti elkészítés és ízesítés attribútumait, mégis lényegükben megmásulnak, arról nem is beszélve, hogy a halfogyasztás növelésével változatosabbá teszik az étrendet. Ez talán még a legnagyobb húsimádóknak is elfogadható alku, nem?
Nézd meg galériánkban a hallal is készíthető magyar húsételeket!
5 klasszikus magyar húsétel, ami hallal is ugyanolyan ütős
Brassói
Az apróra vágott, alaposan lepirított, fokhagymával bolondított és burgonyával tálalt húskockák helyébe bármelyik nap be tud lépni a hal. De milyen? A harcsa például egyértelműen jó választás, a filé része szálkamentes, ráadásul az íze sem túl erőteljes. A fokhagymázást ugyanolyan jól viseli, mint a sertés, a burgonyával is jól kijön majd – tényleg nincs semmi, ami a csere ellen szólna.
Cigánypecsenye
Szintén készíthetjük harcsával vagy más, fehér húsú, viszonylag szálkamentes (esetleg alaposan beirdalt) szelettel. A mustáros-fűszerpaprikás-fokhagymás pác zseniálisan passzol a halakhoz is, csupán arra figyeljünk, hogy azok szerkezete gyengébb a húsokénál, vagyis nem kell olyan hosszan pácolni a szeleteket sütés előtt. Adjunk nekik nagyjából 1 órát, és már jók leszünk állag- és ízügyileg is. A roston sütés hirtelen történjen, a tálalás pedig frissen, a ropogós szalonnaszeletekkel.
Bakonyi
A gomba és a hal igen dinamikus párt képesek alkotni, épp ezért olyan furcsa, hogy nem sokszor eresztjük össze őket egy tányéron. Tegyünk ez ellen aktívan, készítsünk harcsát/fogast/tőkehalat bakonyi módra. Az enyhén füstös, paprikás szószban érkező gombaszeletek és a roston sült hal csodásan mutatnak majd, mondjuk, egy nagy halom gőzölgő rizs mellett.
Lecsós szelet
Szintén szelet, szintén szaftos-zöldséges: nyáron adjuk a fejünket lecsós halak készítésére. A rácos recept után szabadon használhatunk pontyot, keszeget, süllőt, de egyszerűen harcsát is. A halat forgassuk meg sütés előtt paprikás lisztben, hogy még ízesebb, még ropogósabb legyen.
Töltött káposzta
Az utolsó pontban érkeztünk el a legnagyobb léptékű átváltozáshoz: a halas töltött káposzta sokaknak szentségtörést jelenthet, azonban nekik is csak addig, míg meg nem kóstolják az első omlós, fanyar levélbe csavart, rizses-halas gombócot. Ennél a receptnél tényleg fontos, hogy semleges ízű hallal dolgozzunk, különben nagyon elviszi az ízeket egy folyami-mocsaras irányba. A töltelékhez a nyers halat daráljuk/aprítsuk, majd a jól ismert módon vegyítsük rizzsel, gombócozzuk, csomagoljuk, és főzzük.
Receptek, amelyekben bátran halra cserélheted a húst:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai ötletek, amelyek kimozdítanak a rutinból: