Meglepni a családot, a gyerekeket, a barátokat egy nagy tálca gyümölcsrizzsel talán az egyik legszebb desszertgesztusnak számít. A hűs, légiesen könnyed tejberizst, friss gyümölcsöket és egy halom tejszínhabot tornyozó kelyhek látványa ugyan bárkit levesz a lábáról, mindemellett azonban azt is sugallja, hogy elkészítéséhez hosszas, fáradtságos munka kell. Pedig tényleg csak néhány lépéssel kell továbbmennünk a klasszikus rizses édességtől, hogy megkapjuk a színes, szagos, habos gyümölcsrizst. Nézzük, melyek ezek!
Aromás alapon
Valahol elképesztő, hogy egy olyan egyszerű gabonából, mint a rizs, készíthetünk szimpla köretet, fűszeres egytálételt és krémes-aromás desszertet is. Minden csak a főzési körülményeken múlik: a tejberizs esetében például gondoskodnunk kell arról, hogy a rizsszemek magukba szívjanak egy egész sor kellemes ízt.
Főzzük hát fel a tejünket rendes vaníliával (igen, luxusnak számít, de egyszer-kétszer meglephetjük magunkat vele), egy kezeletlen citrom héjával és némi cukorral.
Se nem rizs, se nem rizottó
Persze mindezeknek az ízeknek idő kell a beépüléshez, csakúgy, mint a gabonának a felpuhuláshoz. Közepes lángon főzzük a tejberizst, de ne hagyjuk ám magára, mert könnyen odakap az alja, kifut a teteje.
A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha a rizsszemek valahol a köret és a rizottó állaga közt levitálnak: se nem szétfőtt, se nem al dente gabonáról beszélünk, hanem olyan rizsről, amiben még épp van egy minimális tartás, mégis lágyan szétomlik a szánkban.
A légies állag titka
Fordítsunk külön figyelmet arra, hogy a gyümölcsrizs minden komponense hűtőhideg legyen a tálalás pillanatában: mind a tejberizs (ha kiterítjük egy lapos edényre, gyorsabban hűl, de mindenképpen tapasszunk a tetejére frissen tartó fóliát), mind a tejszínhab, mind a málnaöntet.
Ha a még langyos rizst forgatnánk össze a habbal, az szétesett, folyós állaghoz vezetne, és kárba vészne a kemény munkánk gyümölcse s rizse.
Készítsünk klasszikus gyümölcsrizst!
Hozzávalók a gyümölcsrizshez: 1 l tej, 300 g rizs (kerekszemű), 1 db vanília (rúd), 1 citromból nyert citromhéj (bio), 100 g cukor, 400 ml habtejszín, 40 g porcukor, 1 db mangó, 1 db kivi, 1 db őszibarack, 100 g áfonya, 100 g szeder
Hozzávalók a málnaöntethez: 200 g málna, 50 g cukor
A tejet feltesszük főni a citrom héjával (krumplihámozóval vágjunk belőle vastag csíkokat), a vanília kikapart magjaival és a vaníliarúddal, valamint 100 gramm cukorral. Amikor már majdnem forr, beleöntjük a rizst, és közepes-alacsony lángon, gyakran megkevergetve puhára főzzük. Amikor elkészült, a tejberizst hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd félúton hozzáadjuk a porcukrot. Kemény habbá verjük, majd hozzáforgatunk belőle annyit a kihűlt tejberizshez, hogy az kissé fellazuljon. A többi felvert habot habzsákba töltjük és félretesszük.
A díszítéshez előkészítjük a gyümölcsöket: a bogyósokat megmossuk, a mangót kockákra vágjuk, a hámozott kivit és az őszibarackot szeletekre.
A málnát és a cukrot egy kis lábasban összefőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Összeállítjuk a gyümölcsrizst: kelyhekbe pakolunk egy adag tejszínhabos tejberizst, majd málnaöntettel rétegezzük, amit további tejberizs követ. A tetejére kerülhetnek a színes gyümölcsök és néhány nyomás tejszínhab.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyárias, boldogságot okozó sütemény: