Színes-habos kelyhekben jön a klasszik gyümölcsrizs – Kanalaznád?

Így fest a tejberizs egy fokkal elegánsabb kuzinja, a gyümölcsrizs. Bármelyik évszakban, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, a lényeg csak az, hogy minél színesebb, változatosabb külsőt adjunk neki. Tálaljuk málnaöntettel elárasztva és tejszníhabkupolával megkoronázva – nincs nála tökéletesebb délutáni, teraszon kanalazgatós desszert.

Meglepni a családot, a gyerekeket, a barátokat egy nagy tálca gyümölcsrizzsel talán az egyik legszebb desszertgesztusnak számít. A hűs, légiesen könnyed tejberizst, friss gyümölcsöket és egy halom tejszínhabot tornyozó kelyhek látványa ugyan bárkit levesz a lábáról, mindemellett azonban azt is sugallja, hogy elkészítéséhez hosszas, fáradtságos munka kell. Pedig tényleg csak néhány lépéssel kell továbbmennünk a klasszikus rizses édességtől, hogy megkapjuk a színes, szagos, habos gyümölcsrizst. Nézzük, melyek ezek!

A klasszikus gyümölcsrizs receptjéért kattints a képre!

Aromás alapon

Valahol elképesztő, hogy egy olyan egyszerű gabonából, mint a rizs, készíthetünk szimpla köretet, fűszeres egytálételt és krémes-aromás desszertet is. Minden csak a főzési körülményeken múlik: a tejberizs esetében például gondoskodnunk kell arról, hogy a rizsszemek magukba szívjanak egy egész sor kellemes ízt.

Főzzük hát fel a tejünket rendes vaníliával (igen, luxusnak számít, de egyszer-kétszer meglephetjük magunkat vele), egy kezeletlen citrom héjával és némi cukorral.

A klasszikus gyümölcsrizs receptjéért kattints a képre!

Se nem rizs, se nem rizottó

Persze mindezeknek az ízeknek idő kell a beépüléshez, csakúgy, mint a gabonának a felpuhuláshoz. Közepes lángon főzzük a tejberizst, de ne hagyjuk ám magára, mert könnyen odakap az alja, kifut a teteje.

A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha a rizsszemek valahol a köret és a rizottó állaga közt levitálnak: se nem szétfőtt, se nem al dente gabonáról beszélünk, hanem olyan rizsről, amiben még épp van egy minimális tartás, mégis lágyan szétomlik a szánkban.

A klasszikus gyümölcsrizs receptjéért kattints a képre!

A légies állag titka

Fordítsunk külön figyelmet arra, hogy a gyümölcsrizs minden komponense hűtőhideg legyen a tálalás pillanatában: mind a tejberizs (ha kiterítjük egy lapos edényre, gyorsabban hűl, de mindenképpen tapasszunk a tetejére frissen tartó fóliát), mind a tejszínhab, mind a málnaöntet.

Ha a még langyos rizst forgatnánk össze a habbal, az szétesett, folyós állaghoz vezetne, és kárba vészne a kemény munkánk gyümölcse s rizse.

A klasszikus gyümölcsrizs receptjéért kattints a képre!

Készítsünk klasszikus gyümölcsrizst!

Hozzávalók a gyümölcsrizshez: 1 l tej, 300 g rizs (kerekszemű), 1 db vanília (rúd), 1 citromból nyert citromhéj (bio), 100 g cukor, 400 ml habtejszín, 40 g porcukor, 1 db mangó, 1 db kivi, 1 db őszibarack, 100 g áfonya, 100 g szeder

Hozzávalók a málnaöntethez: 200 g málna, 50 g cukor

A tejet feltesszük főni a citrom héjával (krumplihámozóval vágjunk belőle vastag csíkokat), a vanília kikapart magjaival és a vaníliarúddal, valamint 100 gramm cukorral. Amikor már majdnem forr, beleöntjük a rizst, és közepes-alacsony lángon, gyakran megkevergetve puhára főzzük. Amikor elkészült, a tejberizst hagyjuk teljesen kihűlni.

A klasszikus gyümölcsrizs receptjéért kattints a képre!

A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd félúton hozzáadjuk a porcukrot. Kemény habbá verjük, majd hozzáforgatunk belőle annyit a kihűlt tejberizshez, hogy az kissé fellazuljon. A többi felvert habot habzsákba töltjük és félretesszük.

A díszítéshez előkészítjük a gyümölcsöket: a bogyósokat megmossuk, a mangót kockákra vágjuk, a hámozott kivit és az őszibarackot szeletekre.

A málnát és a cukrot egy kis lábasban összefőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Összeállítjuk a gyümölcsrizst: kelyhekbe pakolunk egy adag tejszínhabos tejberizst, majd málnaöntettel rétegezzük, amit további tejberizs követ. A tetejére kerülhetnek a színes gyümölcsök és néhány nyomás tejszínhab.

A klasszikus gyümölcsrizs receptjéért kattints a képre!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyárias, boldogságot okozó sütemény:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!