A klasszikus csirkepörkölt titkai

A csirkepörkölt nokedlival klasszikus magyar fogás, és mint ilyet, ezerféleképpen főzik. Lássuk, mit tud a legautentikusabbnak tűnő recept.  

Magyar Elek, alias Ínyesmester a múlt század elején írt és főzött, és ezzel a magyar gasztronómia-irodalom alapjait fektette le. A klasszikus magyar fogásokról megvolt a maga markáns véleménye, legtöbbször minden ételhez egy konkrét receptet társított, és minden attól való eltérést ördögtől való dolognak bélyegzett. Pedig nincs azzal baj, hogy a hagyományos ételeinknek sok változata van, ettől lehet igazán színes egy nép konyhája, nem pedig az eredeti receptúrákhoz való ragaszkodástól, de ez csupán az én lábjegyzetem Ínyesmester egyébként lenyűgöző munkásságához.
Az Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel receptjéért kattints ide!
A csirkepörkölt, bár hagyományos magyar ételnek tekintjük, nem nevezhető a legősibb fogásunknak. Épp úgy, mint a többi, mára klasszikusnak számító ételünket, ezt is a reformkor ajándékának tekinthetjük. A 19. században a parasztság felé fordulás nemcsak a cifra szűrt és a magyar népdalokat fedezte fel magának, hanem a pörköltet és gulyást is. Így váltak ezek az ételek néhány év alatt „hagyományossá”, s azóta tekintjük őket a legeredetibb, legmagyarosabb fogásoknak.
Az Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel receptjéért kattints ide!
Ebbe a sorba tartozik a csirkepaprikás, amely nem azonos a csirkepörkölttel, előbbihez ugyanis tejfölt is szoktak keverni, és ez adja egy másik klasszikusunk, a hortobágyi húsos palacsinta alapját is. Mi most csirkepörköltet, pontosabban pörkölt csirkét készítettünk egy 1939-es receptből, amelyben sem tejföl, sem paradicsom, sem paprika (persze fűszerpaprika igen) nincs. Az Ínyesmester bőbeszédű dohogásából az is kiderül, hogy már akkor, a 20. század elején is alig lehetett hagyományosan elkészített pörkölt csirkét rendelni az éttermekben. Mert az hagyján, hogy Bécsben akkorára vágják a pörkölthöz szánt vén óriás tyúkokat, hogy azt ne lehessen tisztességesen elfogyasztani, de még Pest-Budán is a legtöbb helyen „vétkeznek a magyar konyha ellen”, mikor csirkepörköltet szolgálnak fel.
Az Ínyesmester-csirkepörkölt tejszínes nokedlivel receptjéért kattints ide!
Nos, az a bizonyos hagyományos pörkölt csirke szintén nagy húsdarabokból készül, legalábbis az én 21. századi szememnek nagyon úgy tűnt. Szalonna kerül az alapjába, ami markánsabbá teszi az ízét, a hozzá ajánlott omlós nokedlit pedig szintén szigorú szabályok szerint kell elkészíteni. A tésztájába keverni kell tejszínt, és tilos alaposan kidolgozni, úgy a jó, ha épp csak elkeverjük, amíg felforr a főzéshez szánt víz. És végül – de főként és elsősorban – a kifőtt galuskát forró zsírral elkevert tejfölbe kell forgatni. Ezzel nálam kiütéssel győzött a hagyományos pörkölt csirke Ínyesmester módra, próbáljátok ki ti is!
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...