Az almánál vagy a sárgabaracknál egyértelmű, hogy akár héjával együtt is elfogyaszthatjuk a gyümölcsöt, azonban a kivit szinte mindenki megpucolva eszi. Sokan azonban nem tudják, hogy ezzel értékes tápanyagoktól esünk el.
A szőrös héj tele van hasznos tápanyagokkal
A kivi húsában rengeteg létfontosságú tápanyag található. Gazdag E-vitaminban, rézben, K-vitamin, kolinban, magnéziumban és foszforban, ezen kívül pedig igen magas a C-vitamin-tartalma is.
A héjában viszont hasonlóan sok értékes anyag van. Ilyen például a C-vitamin, folsav (B9-vitamin), E-vitamin, és antioxidánsokban is gazdag, melyek szintén fontos szerepet töltenek be az egészséges étrendben.
Mindezek ellenére a legtöbb országban az a szokás, hogy meghámozzák ezt a kis gyümölcsöt.
Erre azért figyelj!
Ha esetleg úgy döntesz, hogy héjjal együtt ennéd meg a kivit, akkor mindenképpen mosd meg alaposan kívülről. Ezzel egyrészt eltávolíthatóak róla a különböző vegyszermaradványok, másrészt pedig a kivihéj kissé durva, barna színű szőrzete is lejön egy alapos dörzsöléssel.
Még több izgi alapanyag: