Ezért edd meg a kivi héját, ne csak a húsát

Valószínűleg te is hámozva fogyasztod a kivit, pedig nyugodtan megehetnéd a külső héját is, sőt!

Az almánál vagy a sárgabaracknál egyértelmű, hogy akár héjával együtt is elfogyaszthatjuk a gyümölcsöt, azonban a kivit szinte mindenki megpucolva eszi. Sokan azonban nem tudják, hogy ezzel értékes tápanyagoktól esünk el.

A szőrös héj tele van hasznos tápanyagokkal

A kivi húsában rengeteg létfontosságú tápanyag található. Gazdag E-vitaminban, rézben, K-vitamin, kolinban, magnéziumban és foszforban, ezen kívül pedig igen magas a C-vitamin-tartalma is.

A héjában viszont hasonlóan sok értékes anyag van. Ilyen például a C-vitamin, folsav (B9-vitamin), E-vitamin, és antioxidánsokban is gazdag, melyek szintén fontos szerepet töltenek be az egészséges étrendben.

Mindezek ellenére a legtöbb országban az a szokás, hogy meghámozzák ezt a kis gyümölcsöt.

Erre azért figyelj!

Ha esetleg úgy döntesz, hogy héjjal együtt ennéd meg a kivit, akkor mindenképpen mosd meg alaposan kívülről. Ezzel egyrészt eltávolíthatóak róla a különböző vegyszermaradványok, másrészt pedig a kivihéj kissé durva, barna színű szőrzete is lejön egy alapos dörzsöléssel.

Forrásunk volt.


Még több izgi alapanyag:

Címlapról ajánljuk

További cikkek