Kitaláljátok, mi virágzik most a bodzán kívül? Jótékony hatása és finom íze miatt érdemes begyűjteni!

Az egyik legfőbb köhögésre, megfázásra használt gyógyteafélénk, de üdítőként is megállja a helyét, mert tényleg finom. 3 fő fajtája van, jó illatú, és most virágzik, mi az?

A HÁRSFA! Bizony, a bodza mellett a népgyógyászat másik kedvence, a köhögéscsillapító, meghűléses tüneteket is enyhítő hársfavirág is most gyűjthető be.

Tilia platyphyllos, azaz a nagylevelű hárs

Tudtad?

Nem mindegyik hársfavirágzat alkalmas fogyasztásra: az apró (vagy kis-) levelű illetve a széles (azaz nagy-) levelű hársfa virága az, amelyet jó szívvel ajánlunk begyűjtésre, az ezüsthárs viszont csak ipari célra alkalmazandó, ugyanis a róla leváló apró szőrök allergiát okozhatnak, ha teaként isszuk. Utóbbi méze azonban túltesz a többi hársmézen, és fogyasztása semmilyen allergiás reakciót nem vált ki.

Hogyan különböztesd meg a típusokat?

"Az aprólevelű hárs leveleinek színe és fonákja kopasz, szőrtelen, az érzugokban levő szőröcskék barnák vagy rőtszínűek. A széleslevelű hárs levelei nagyobbak, ugyancsak kopaszak, de az érzugok szőrei fehérek. Az ezüsthárs leveleinek a fonákja molyhos, fehér, ezüstszínű" - írja Bálint gazda.

Tilia Cordata, azaz a kis (vagy apró-)levelű hárs

Hogy mire is jó a hársfa?

  • a belőle főzött tea izzasztó hatású, így meghűlés, nátha kezelésére szuper
  • köhögéscsillapító, nyákoldó hatása régóta ismert
  • köptető, sőt, toroköblítő gyanánt is funkcionál, desokan akáregész nap iszogatják, szinte üdítőként,mert nagyon finom
  • fürdővízbe téve is kellemes

Hogyan gyűjtsük?

A hársfa virágát most, a teljes virágzás időszakában kell begyűjteni, pontosabban, amikor a virágok kétharmada kinyílott, ilyenkor a legtöbb bennük a hatóanyag. A leszedett virágokat 2-3 cm vastag rétegben kiterítve, szellős, lehetőleg árnyékos helyen kell megszárítani és tüllön, vászon- vagy papírzacskóban tárolni felhasználásukig.

(Hárs)mézes receptjeinkből:

Kókuszos mézes krémes

A karácsony egyik jellegzetes sütije a mézes krémes. A hagyományos darás krémtől eltérően most kókusszal készítettem. Kicsit macerás a lapok egyenkénti sütése, de a tésztája nagyon ...

Grízes-mézes süti

Nagyon szeretem ezt a sütit. Sokáig kerestem, mire rátaláltam a tökéletesre. :) Remélem, hogy nektek is ízleni fog, és sokan ki is próbáljátok. Azt hittem, hogy nehéz elkészíteni, de ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...