A ritka szomorú kategóriába tartozik bármilyen kiszáradt sütemény, azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden sült édes finomság öregszik ugyanúgy. Vannak, amelyek jobban ellen tudnak állni az idő vasfogának, mások sajnos kevésbé: még a leggondosabb tárolási körülmények mellett is könnyen megszikkadnak. Nézzük, mely sütemények száradnak ki a leggyorsabban!
A süteményeket a galériában találod, kattints értük a képre!
5 süteményféle, ami kifejezetten hajlamos a kiszáradásra
Vajas kuglófok
Alapvetően minden vajas sütemény könnyebben és gyorsabban kiszárad, mert a meleg süteményben megolvadt zsiradék idővel visszaszilárdul, és kicsit keményebbé teszi a tésztát. A kuglófok esetében ez különösen igaz, ugyanis a már felvágott sütemény jóval nagyobb felületen képes megszikkadni, piskótáját továbbá nem védi sem krém, sem máz.
Muffinok
Az apró sütemények készülhetnek vajjal és olajjal is – sajnos azonban mindkét verziót érinti a kiszáradás. Leginkább azért, mert, hasonlóan a kuglófokhoz, nagy felületen éri őket a levegő, gyakran a külsejük is szárazabbra sül a formában. Így, mondhatni alapvetően hátrányból indulnak, kivéve persze, ha van rajtuk alul papír vagy fölül krém, illetve, ha nagyon figyelmesen, légmentes dobozba vannak zárva.
Kelt tészták
A légies kelt sütemények talán legszimpatikusabb tulajdonsága a foszlós belső. Ezt egész addig meg is tartják, míg nem vágunk beléjük késsel – ha ez megtörtént, gondoskodjunk a minél hamarabbi elfogyasztásról, ugyanis a vágott felületek meglepően gyorsan szikkadásnak indulnak, még fólia alatt is.
Házi leveles csigák
Míg a többi sütemény a száradás során keményebb és morzsásabb lesz, addig a házi leveles tészta (különösen lapos csigaformában) megszikkad, elveszíti lemezes-ropogós állagát. Nem érdemes hát ezeket a finomságokat hosszasan tartogatni – bár valószínűleg nem is lesz majd probléma a gyors elfogyasztásukkal.
Néhány recept az említett kategóriákból:
Diós csigák
Minden magyar gyerekkori kedvence, a kakaós csiga után szabadon, íme egy szintén népszerű összetevőből álló péksütemény: a diós csiga. A ropogós leveles tészta szaftos, mazsolás ...
Foszlós diós kalács
A kalács hallatán mindenkinek a húsvét ugrik be, pedig a karácsonyi ünnepek idején is népszerű, és szokás készíteni, természetesen az alkalomhoz illő kiegészítőkkel. Ez a kalács ...
A világ legegyszerűbb zabkeksze
Íme egy nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető zabkeksz. A tésztáját nem szükséges pihentetni, azonnal lehet sütni, egyszerre több tepsiben is, annyi a fontos, hogy ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek: