Kiszáradás - velem is megtörténhet?

Sokan gondolják, hogy a kiszáradás velük sosem fordulhat elő, pedig vannak olyan élethelyzetek, amelyekben gyakrabban következik be, mint gondolnánk.

Korábbi cikkeinkben írtunk már a megfelelő folyadékpótlásról, a változatosság fontosságáról, az egyes italtípusok előnyös tulajdonságairól. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az élethelyzeteket, amelyekben különösen figyelnünk kell a megfelelő folyadékpótlásra.

Az egyik leginkább veszélyeztetett korcsoport a csecsemők csoportja, mivel arányaiban a kisbabák szervezete tartalmazza a legtöbb vizet. Azaz ha nem fogyasztanak a szükségleteiknek megfelelő mennyiségű folyadékot, náluk jelentkeznek legelőbb a tünetek, és náluk alakul ki leggyorsabban a kiszáradás. Ráadásul szomjúságukat szavakkal nem tudják kifejezni, így esetleg sírásuk félreérthető lehet. Ha szopik a kisbaba, az anyatej biztosítja számára a megfelelő folyadék mennyiséget is - feltéve, ha megfelelő gyakorisággal jut hozzá. Tápszerrel táplált vagy már szilárd ételeket fogyasztó babáknak adhatunk forralt vizet vagy babavizet. Kínáljuk kisbabánkat, gyermekeinket gyakran folyadékkal, a számukra ideális folyadékmennyiség 10-16 dl/nap. Kisgyermekkorban különösen figyeljünk a folyadékpótlásra a piciknél gyakrabban előforduló lázas vagy hasmenéses betegségek idején, hiszen ekkor fokozott a vízvesztés. Folyadékkal folyamatosan kínáljuk a gyermeket, hiszen az ivás terén veszélyes (és tilos) a “koplalás”.

A másik veszélyeztetett korcsoport az idősek korosztálya. Idős korban a szomjúságérzet lecsökken, ekkor különösen fontos a tudatosság - szomjúságérzet nélkül is rendszeresen inni kell napközben, akár úgy, hogy óránként iszunk 1-1- pohárral. Az ivást segítheti a változatosság, ha különböző ízű, színű, hőmérsékletű italokat fogyasztunk.

Fokozódik a folyadékszükséglet a várandósság és a szoptatás időszakában is. A várandósság alatt nő a magzati keringést és táplálást is ellátó keringő vér mennyisége, a szoptatás idején pedig az anyatejtermelés okozza a fokozott igényt. Ezekben az időszakokban 2,3-2,7 l a megfelelő napi folyadékfogyasztás.

Életkortól függetlenül fokozott folyadékbevitelre van szükség nagy fizikai aktivitásnál - legyen ez akár nehéz fizikai munka, akár edzés, sportolás, különösen ha az még magas hőmérséklettel, nyári meleggel is párosul. A nagyobb terhelés nagyobb folyadék- sőt, az izzadás miatt nagyobb ásványianyag-vesztéssel jár, a munka, az edzés megkezdése előtt, közben és után is igyunk.

Bazsalikomálom limonádé

Hmm....komálom, de komálom!:) Nagyon kellemes illat és ízélményt ad ez friss bazsalikommal és mentával ízesített limonádé. Azt vettem észre, hogy ahányszor kortyolok, szippantok egyet ...

Uborka lassi

A lassi fűszerezett, habosított, hígított joghurt, ami egyrészről hűsít a forró napokon, másrészről tökéletesen nyugtatja a nyálkahártyát egy fűszeresebb fogás után. Bors helyett ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...