Kis kukták, jelentkezzetek!

Kekszőrleményből egész süncsapatot formáztunk unokámmal. Jól jött a segítsége, egyedül alig győztem, így is minden sün sütinek „lába kélt” az óvodai ballagáson.

Mielőtt a sünökről esik szó, tegyünk egy kis kitérőt, ami persze csak látszólagos, mert végül kiderül, minden mindennel összefügg! Múlt héten a háztartástan oktatásáról írtam. Nagyon örülök, mert sokan elmondtátok a véleményeteket, és szavaztatok arról, hogy hasznosnak tartjátok-e az ilyesféle ismeretek megszerzését az iskolában. A hozzászólásokból kiderült, többnyire egyetértetek azzal, hogy a gyerekeknek valamilyen formában hasznos elsajátítaniuk a sütés-főzés tudományát.

Kekszsüni unoka módra recept

Persze az iskolai okítás ellen szólóknak abban igazuk van, hogy amit kötelezővé teszünk, az ellenállásba ütközik, és még egy nemszeretem tantárgy tényleg fölösleges lenne. Nincs befolyásom a tanterv összeállítására, de azt vallom, hogy minden lehetőséget meg kell teremtenünk a gyerekeknek arra, hogyha hajlandóságot mutatnak iránta, elsajátítsák a háztartási ismereteket. Felnőtt korukban így nem kihívást és terhet, hanem kedvvel, szeretettel, örömmel végzett tevékenységet jelent majd nekik egy-egy étel elkészítése.

Amolyan arany középútnak itt vagyunk mi, szülők és nagyszülők, mert ha van időnk és türelmünk, sokat tehetünk a sütés-főzés megszerettetésében. Magam is ezen munkálkodom, és mindig kínálkozik újabb és újabb alkalom a közös foglalatosságra. Legutóbb unokámmal az óvodai ballagás utáni traktához járultunk hozzá kekszből készült sünökkel. Anatómiailag nem lettek tökéletesek a kekszállatkák, de sebaj! Mandulatüskéikkel nagyon helyesek, és még egy cica is bekerült a csapatba. Ez egyben amolyan próbagyurmázás, edzés volt erre a hétvégére, mert vasárnap a Judafest NoSalty színpadán vállalkozó kedvű gyerekek segédkezhetnek nekem a süteménykészítésben.

Arról is írtam már, hogy unokáimnak a tészta összeállítása a kedvence, és azt tapasztaltam, szinte minden gyerek szívesen követi, hogyan válik kezei között a rakoncátlan összetevőkből végül gyúrható, nyújtható, formázható, engedelmes anyag. Ezért aztán egy egyszerű, ám nagyon finom sós rudat sütünk, és közben, ha sikerül jól gazdálkodnunk az idővel, kekszből is formázunk sünöket.

Várom a kis kuktákat vasárnap egy jó kedvű, játékos, közös süteménykészítésre!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...