Királyi eledel, vagyis a töltött káposzta

Töltött káposzta - VKrisztától

Mikszáth Kálmán nemes egyszerűséggel királyi eledelnek nevezte a töltött káposztát. Van benne valami. Majd' minden család saját recept szerint készíti, amelyik ki tudja, milyen távoli ősig nyúlik vissza. Illetve mégsem, mert ez az igazán magyarnak tartott étel bizony török eredetű, és csak a török hódoltság után terjedt el. Az is igaz viszont, hogy ki-ki kedvére variálta, alakítgatta, magyarosította. Sokféle változata létezik – és mindenki a sajátjára esküszik.

Az ős tehát a töltött zöldség vagy szőlőlevél, a szárma (betakart, becsomagolt a jelentése), tölteléke vagdalt bárányhús, rizs és fűszerek. Több száz év kellett ahhoz, hogy a külön utat bejárt savanyú káposztával „összetalálkozzon” és elfoglalja méltó helyét étkeink között.

Töltött káposzta cserépedényben

A közvetlen előzmény, amikor a marhahúst együtt főzték a gyalult, de nem savanyú káposztával, de töltelékről még szó sincs – az erdélyi fejedelmek konyhája ismerte ezt a változatot, már sertéshúst is használtak, valamint kaprot és tejfölt.

Káposztát pedig már az ókori Kínában és Rómában is savanyítottak, hozzánk azonban, a feltételezések szerint, nem keletről és nem is délről, hanem nyugatról érkezett. A betelepített németek ismertették meg velünk, legalábbis erre utal a savanyítás módja.

Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy végre egymásra talált töltelék és káposzta úgy a 19. század környékén. Czifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyvének 1829-es kiadásán alapuló, és a 2009-ben megjelent kötetben a 115. sorszámot kapta a töltött savanyú káposzta.

Karácsony környékén azonban biztos, hogy az elsők között van a helye!

Még több töltött káposzta recept itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...