Egy vadiúj mexikói hely, a Tereza nyitásával egyértelművé vált, hogy a következő VS-videónk főszereplője a mexikói konyha lesz. Két helyet hoztunk most nektek, amik merőben eltérőek egymástól, mégis egy követ fújnak. ¡HOLA CHICAS!
Gringos Amigos
A bulinegyed szívében, a Király utca elején, az Anker közben villog arcunkba a Gringos Amigos. Színes belső terével családias környezet és másnapos regenerációs központ egyszerre. Érkezésünkkor is egy, a tegnap estét feledni vágyó lányok asztala mellé telepedtünk le. A csajok adagjainak láttán már érezni lehetett, hogy kemény napunk lesz.
A gyorskajáldajelleg azonnal látszik, tálcás rendszerrel működik az önkiszolgálás, viszont fontos megemlíteni, hogy a mikróval szemben zéró toleranciát hirdettek a tulajdonosok. Itt minden frissen készül, és mindent főznek. Frissen sül a tortillalap a rostlapon (és gluténmentesen is kérhető), de a bele kerülő ízletes húsok sem a fagyóból érkeznek.
Az étlapon minden magára valamit adó texmexfogás képviselteti magát. Burrito, taco, nachos, enchilada és quesadilla. Mindent túlméretezett tányérban, rengeteg zöldséggel, legalább kétféle babbal vagy rizzsel, meleg szeretettel tolnak eléd.
Többféle hússal is megtankolják nekünk a választott ételt:
mi egy enchilada stílusú hatalmas sertéshúsos burritot ettünk, továbbá édes, tépett malacos quesadillát és egy brutális salátát.
Utóbbinak alapjául egy nagy tálba fektetett tortillalap szolgált, ami meg volt rakva minden földi jóval. Marhahússal, zöldségekkel, szószokkal, babbal, rizzsel... Szóval ha abban a hitben fáradtál el a Gringos Amigosba, hogy kímélő kaját kapsz, akkor bizony tévedtél, barátom!
Tereza
Szomorúsággal vegyes kíváncsisággal konstatáltam pár hónapja, hogy a Nagymező utca elején bezárt a Bordó Bisztró, és utána a helyén villanásnyi időt eltöltő Itterem is. Hatalmas udvar és belső tér várt a vállalkozó kedvű éttermesekre, ahova most óriás forgószéllel érkezett meg a Tereza. Valódi, temperamentumos mexikói hangulat csapott minket arcon, mikor beléptünk, és ehhez természetesen a Szűzmária-szobrok sűrű használata is hozzátett.
A Mazel Tov-os Kelemen Áron és Jorge Martinez konyhája különleges ízkombinációkkal és egy - még a hitetleneket is meggyőző - karamellizált velőcsonttal vett le minket a lábunkról. Egy hónapos mexikói és New York-i kulináris kalandozásaik során a csapat egy hangulatában és ízvilágában is autentikus helyet hozott létre.Kelemen Áron séf mellett szerelmünk lett még a kukoricaleves mangóval, chilivel és tajín fűszerkeverékkel (1490 forintért). Nagyon különleges, ahogy a mangó és a kukorica egy üde, újszerű ízben egyesül. Négy féle tacot is megkóstoltunk, ezek közül a kicsit füstös ízű poliposat és a tépett malachúsos carnitast (790 forint) ajánlom.
Na és ott van még az a fránya karamellizált velőscsont is (1990 forintért) grillezett újhagymával, ropogós tortillával és egy kis salsával. Én nem eszem semmi ilyesmit, vagyis eddig nem ettem velőt egyáltalán, ezek után viszont átgondolom. Isteni édeskés és füstös íz és kirobbanóan ízletes salsa! Viva mehico!
Mivel ezt a két helyet egy nap alatt toltuk le, így a margariták szorgos kérése és elfogyasztása is indokolt volt. Mindkét helyet csak ajánlani tudjuk, a Terezat akkor, ha autentikus mexikói ételre vágytok, és a Gringost, ha inkább a durvább texmexfogások jönnek be.
Viva Mehico! Viva Margarita!
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
Kenjetek ti is zöld slime-ot a krumplitokra! - avagy itt az új amcsi őrület, az ehető slime