Egy dolog van, ami fel tud dobni egy jó nagy bögre üdítően hűvös jegeskávét: sok-sok buborék! Kóstold meg te is a megosztó, de izgalmas tonik-kávé kombinációt!
A szénsavas tonik furcsa, jellegzetesen keserű ízét a benne található kinintől kapja, amit egykor a malária egyetlen ellenszereként tartottak számon. A cukor nélkül készült "ős-tonikot" az afrikai és ázsiai brit gyarmatokon fogyasztották, betegségmegelőzési céllal. Manapság sok cukorral és kevesebb kininnel teszik élvezetes fogyasztási cikké ezt az italt, de a tonikot igazi kedvenccé a hozzáadott gin teszi.
A tonik azonban nem csupán alkoholos itallal párosítható, hanem a legújabb trendek szerint feketekávéval is. Az eredmény egy szokatlan ízű, citrusos karakterű ital.
A szerkesztőségben mi is összedobtuk és megkóstoltuk ezt a furcsa kombinációt.
Abban mindenki egyetértett, hogy a tonikba lassan leszivárgó sötét kávé ínycsiklandó látvány, de sokaknak nem fűlt a foga ahhoz, hogy az ízét is próbára tegyék. Aki mégis megtette, furcsállta, hogy hiába a dominánsnak tűnő hozzávalók, az eredmény kifejezetten könnyed, egyik összetevő sem dominál. Ezzel együtt volt, aki a kávézaccra asszociált az italról, ami valljuk be, nem a legnagyobb elismerés.
Ilyen lett a mi mentás-citromos kávés tonikunk
Akik rajongói a műfajnak, azok cold brew technológiával készült feketével keverik össze a kesernyés üdítőt.
Ebben az esetben a kávéőrleményt 10-12 órán keresztül szobahőmérsékletű vízben áztatják, majd leszűrik. Az így kapott kávé sokkal lágyabb, mint a magas hőmérsékleten készült főzet. Ha otthon készítjük koktélunkat, és nem szeretnénk fél napot várni a kávéra, világos pörkölésű kávéból készítsük az eszpresszót, mert ennek citrusos, könnyű íze van.
Ha felmerült benned, hogy a gin-tonic klasszikus párosát fel lehet-e dobni egy kis feketekávéval, megnyugtatunk, másnak is eszébe jutott már ez az ötlet, sőt, bejáratott receptről van szó. A kifejezetten cold brew kávék készítésével és palackozásával foglalkozó londoni Sandows London céget vezető két fiatal fejéből pattant ki ez az általuk igazi angol nyári italnak nevezett koktél ötlete. Receptjük szerint töltsünk meg egy magas üvegpoharat jéggel, majd adjunk hozzá 35 ml gint és 75 ml tonikot. A keverék tetejére óvatosan öntsünk 25 ml cold brew kávét, majd ízesítsük az italt reszelt narancshéjjal.
A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...
Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...
Nincs mindig annyi időnk, hogy nekiálljunk tésztát gyúrni és tölteléket kavarni – ilyenkor jöhetnek jól az alábbi gyors piték, amelyek kész leveles tésztával készülnek.
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Gyakran nézik gaznak ezt a törékeny, sárga kis virágot, azonban olyan gyógyhatásokkal bír, melyek egy gyógyszert is felülmúlnak. Ismerjétek meg a vérehulló fecskefüvet!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...