Kipróbáltuk, és nekünk bejött a legújabb lakásdekor trend, a szójagyertyázás

Amerika és Ausztrália után végre hazánkat is elérte a szójagyertya mánia. Kipróbáltuk és megfejtettük a titkát a Greenway Design lakberendező-dekoratőrével, Csapó Ildivel. 

Mindig is szerettem a gyertyafényt, mert különleges hangulatot, meghittséget áraszt. A szójagyertya sokáig nem érdekelt, de minél többször jött szembe az Instagramon, annál kíváncsibb lettem rá. Bevallom, az első perctől fogva elfogult voltam, mivel biztos voltam benne, hogy ami barna üvegtégelyben érkezik az otthonomba, az csak jó lehet. De továbbra is adott volt a kérdés:

Miért rajong a világ a szójagyertyákért? És egyáltalán mi a különbség a szójagyertyák és a “rendes” gyertyák között?

Szójagyertya ügyben egy igazi szakértőhöz, Csapó Ildihez fordultam, aki 2016 őszén öntötte ki az első szójagyertyáját, azóta pedig már saját márkát épített köré Greenway Design néven. Ildi lakberendező munkái kellős közepén jött rá, hogy vegánsága (semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt – a szerk.) a munkájára is hatással van. Ösztönösen került minden állati eredetű lakberendezési tárgyat: például bőrt, méhviaszt – és tulajdonképpen innen jött az ötlet, hogy szeretne gyertyát, csak egészségesebb, környezetbarátabb formában.

“Amerikában és Ausztráliában már több, mint 10 éve készítenek szójagyertyákat. Szerencsére itthon is egyre többen ismerik, bár kétségtelen, hogy ami Amerikában működik, az nem biztos, hogy itthon is fog. Magyarországon ősztől nagyjából márciusig tart a gyertyaszezon, nyáron a teraszon használjuk őket hangulatfénynek, télen pedig a kuckózás alapkellékei” – mondta a lakberendező szakértő.

Küllemre a szójagyertya éppen olyan, mint egy átlagos gyertya, azonban a hozzám hasonlóan ügyetleneknek jól fog jönni az egyik szuper képessége: a szójaviasz nem hagy nyomot sem a bútoron, sem a textileken, bárhonnan könnyedén letörölhető vagy langyos szappanos vízzel lemosható, szóval nincs több viaszos bútor, terítő és szerencsétlenkedés. Ráadásul a gyertya hosszan ég, 22-25 órát is egyhuzamban, de nem száll fel belőle fekete korom, nem kerül a levegőbe semmilyen toxikus anyag.

“A gyertyáim két fő összetevője a szójaviasz és a 100%-os tisztaságú illóolajok. Minden hozzávaló természetes, és minden gyertya egyenként, kézi öntéssel készül.Az életfilozófiám miatt fontos volt, hogy a termékeim vegánok és kegyetlenségmentesek (a szójagyertya egyetlen összetevőjét sem tesztelték állatokon) legyenek.” – mesélt saját gyertyáiról Csapó Ildi.

És talán pontosan ez a sikerük titka is: egészségesebb alternatívát kínálnak a sokunk által kedvelt gyertyázásra. Nagyon érzékeny az orrom, így az illat is fontos szempont volt a szójagyertya tesztelése közben. Az illóolajok aránya pont jó volt: a kevesebb több elve maximálisan érvényesült. És tényleg lassan ég. Még az elsőt sem tudtam elhasználni. Pedig már egészen konkrét terveim vannak a barna üvegcsével, hogy mit fogok benne tartani, ha kiürül belőle minden viasz. Úgy tűnik, bőven van időm ezt még átgondolni.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...