Ezért sárgulnak el a kinti növények levelei (amikor épp nincs ősz)

Akik beltéren nevelnek növényeket, már valószínűleg hozzászoktak, hogy a nem megfelelő körülményekben tartott növények levelei bizony besárgulnak. De amikor ez kint a kertben, szabadtéren történik, az sokkal nagyobb meglepetéssel jár. Vajon mi okozhatja a jelenséget?

Kevés fény

Természetes napfény nélkül szenvednek a kerti növények, cserjék és bokrok. Ráadásul kint sokkal nehezebb dolgunk lesz az árnyékkal: míg a szobában elég áttennünk a kaspót egy másik ablakba, ahol több a fény, a már elültetett növényekkel ez nem ilyen egyszerű. Próbálkozzunk átültetéssel vagy a környező kerti növények (ésszerű) ritkításával.

Nem csak a beltéri lehet kényes: ezért sárgulnak el a kinti növények levelei

Kevés nedvesség

A fény után talán a második legfontosabb tényező a növények rendes növekedésében a víz. Főleg akkor figyeljünk a sárga levelekre, ha melegebb, szárazabb idő van odakint.

Kevesebb kell, mint hinnénk: akár néhány eső- vagy öntözésmentes nap is elég ahhoz, hogy a levelek sárgulni kezdjenek.

Túl sok víz

Éppen azért nem szabad átesnünk a ló túloldalára, mert a szárazság mellett a túlöntözés is bajos lehet. Főleg akkor figyeljünk az öntözés mértékére, ha tudjuk, hogy rossz vízelvezetésű talajba vannak ültetve a növényeink. Ilyenkor a víz elzárja a gyökereket az oxigéntől, így azok nem tudnak lélegezni.

Ásványianyag-hiány

Ha nem jut elég tápanyaghoz a növényünk, az hamar meglátszik a leveleken. A legfontosabb ásványi anyag, aminek hiányában besárgulnak a levelek, a nátrium. De ezen kívül a vas, cink vagy mangán szintje is alacsony lehet a földben. Ilyen esetben érdemes tesztelni a termőföldet.

Túl magas pH-tartalmú föld

Az előző probléma újabbat szül: túl lúgos lesz a termőtalaj, amitől szintén sárga levelek jelennek meg a szárakon. Kén hozzáadásával két legyet üthetünk egy csapásra: a föld pH-szintje lejjebb megy, és a szükséges tápanyagok egy része is belekerül a talajba.

Forrásunk volt.


További növényápolási tippek:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...