Kint tombol a hőség, ezeknek a cukrászoknak a kezei között viszont -196 Celsius fokossá válik minden

Meleged van? Hűsölj folyékony nitrogénnel dolgozó cukrászokat nézegetve!

A VMG litván cukrászai nem csak sütikölteményeikkel varázsolnak el, hanem látványos bemutatókat is tartanak, ahol folyékony nitrogénnel dolgozva mutatják be a közönségnek, mire képes ez a furcsa anyag.

VMG DESSERT SHOW from Wide Wings on Vimeo.

A folyékony nitrogén a molekuláris gasztronómia, ezen belül is a kriogén - azaz nagyon alacsony hőmérséklettel dolgozó - konyha kedvelt alapanyaga. A -196 Celsius fokos anyag gyakorlatilag azonnal megfagyaszt bármit, aminek a közelébe kerül. A külső, fagyos felület alatt könnyedén rejtőzhet valami meleg finomság, mivel a folyékony nitrogén villámgyorsan csak azt a felületet fagyasztja meg, amivel kapcsolatba kerül. Az így elkészített ételek szerkezete, a sokkszerűen gyors fagyás miatt alig változik - írja a Scientific American.

Agar-agarból készült passiógyümölcs-zselén pihen a folyékony nitrogénnel kialakított kókusztejgömb.

A -78,8 Celsius fokos szárazjeget, azaz a szilárd szén-dioxidot is lehet főzéshez használni. Ez az élelmiszer felületével érintkezve gázzá alakul.

Az Eleven Madison Parkot 2017-ben a világ legjobb éttermének választották. Itt meg lehet kóstolni a folyékony nitrogénnel kialakított tejgömböt, amiben folyékony méz van. A fogást dehidratált tejhab teszi teljessé.

Tejszörbet, mézzel a közepén, meghintve "tejhóval" és dehidratált tejhabbal.

A litván VMG cég a cukrászati bemutatók mellett személyes igényeket is figyelembe vevő vacsorákat is szervez, sőt különleges, ehető ajándékokat is kínál.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Dögös konyhák az ötvenes évek Amerikájából - mi is elfogadnánk őket, ugye?

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...