Készíts otthon ázsiai tekercset, és töltsd ducira...bármivel!

Az ázsiai konyha egyik legelterjedtebb, világszerte ismert és szeretett fogása a tavaszi tekercs, amit itthon is sokan szeretünk. Ezek a kis zöldséggel vagy hússal töltött, majd olajban kisütött batyuk nemcsak ázsiai ízvilágúra hangolhatók, hanem bátran kísérletezhetünk az ízesítésükkel, akár a magyaros ízeket is bevethetünk.

A tavaszi tekercs ezeréves történetre nyúlik vissza a kínai kultúrában: a vékony tésztalapokba töltött zöldséget és / vagy húst hagyományosan olajban sütik ki, de mint a világ más országaiban, a gőzölt, főzött vagy sült tésztabatyuk bár nem tartoznak a tavaszi tekercsek családjába, közeli rokonai itt is.

Készítsd magad, és töltsd meg kedvedre!

A hagyományos kínai konyhában előételként fogyasztották a tavaszi tekercseket, mára azonban nem köti ennyire szigorú szabály azt, hogy mikor és mihez lehet tavaszi tekercset enni. Remek gyors ebéd vagy vacsora, fogyaszthatjuk frissen vagy épp melegítve, előnye, hogy bár frissen sütve a legfinomabb, később is fogyasztható, és élvezeti értékéből sem veszít rengeteget.

A vietnámi rizslapból készül

Míg Kínában a gabonalapú tészta és az olajban sütés terjedt el, a tekercs vietnámi változata az ország széleskörű rizstermesztése miatt rizslapból készül, és nyers zöldségekkel, sokszor tengeri herkentyűkkel és üvegtésztával töltik meg, valamint nem sütik, csak gőzölik. Szokás ezt a változatot nyári tekercsnek is hívni.

Mi kerüljön bele?

Vietnámi tavaszi tekercs

Télen-nyáron tökéletes és egészséges alternatíva szendvics helyett. A felsorolt hozzávalók abszolút variálhatók! A tekercsek főételként 5 emberre elegendőek.

Míg minden régiónak megvannak az autentikus receptjei az étel hazájában, mára azért a tavaszi tekercs is olyan étel lett, amit szerte a világon boldogan fogyasztanak és szabnak saját ízlésükre az emberek.

Hagyományosan a töltelék alapja a párolt kínai kel, amit apróra vágva és fűszerezve töltenek a tésztába, de sok helyen kerül bele darált hús, vagy sárgarépa, vagy ezek keveréke, sőt akár üvegtészta is.

A sült tekercseket aztán mártogathatjuk édes chilis szószba és szójaszószba is, de nem szentségtörés, ha valaki inkább ketchuppal szeretné enni – a fő szabály, hogy a tekercsnél nincs szabály, a lényeg az, hogy batyuba töltünk valami finomat, amit aztán megfőzünk vagy sütünk.

De miből készüljön a tészta?

Nekiállhatunk a tésztagyúrásnak, de mivel a tekercshez a tésztát rendkívül vékonyra kell nyújtani, sokkal jobban járunk, ha készen vásárolt réteslappal dolgozunk. Ezek a lapok tökéletesen alkalmasak arra, hogy minden finommal megtöltsük őket, arra figyeljünk, hogy ne száradjanak ki, amíg dolgozunk velük, mert pillanatok alatt darabokra eshet a tekercsünk, ahogy az olajba kerül.

Vannak, akik a kész, még nyers tekercseket felvert tojásfehérjével kenik át, hogy biztosan egyben maradjon a sütés során.

Ha vietnámi tekercset készítünk, a réteslap helyett ázsiai boltban kapható rizslapokat vegyünk, és egyenként áztassuk őket tekerés előtt langyos vízbe.

Vietnami húsos tavaszi tekercs

Ha vietnámi étterembe megyünk, akkor olyan nincs, hogy tavaszi tekercset ne egyek, úgyhogy itt volt az ideje, hogy én is megtanuljam elkészíteni. Elsőre teljes kudarc volt, mert túl sokáig ...

Magyaros tekercs? Miért ne?!

Ahogy már említettük, a töltelékek terén nincsenek olyan komoly megkötések, mint azt elsőre gondolnánk, így a kínai kel helyett nyugodtan használjunk finomra gyalult és dinsztelt káposztát, gombát, készülhet a tekercsünk sok hagymával és pirospaprikával, de kerülhet a batyuba akár kolbászos darált hús is. Sőt, egyáltalán nem lehetetlen ötlet akár pirított savanyúkáposztával megtölteni a tésztát – a savanykás íz tökéletesen illik a batyuba. A kisült tekercs mellé pedig remekül passzol majd az édes chilis szósz.


Még több házi finom itt:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!