A hisztaminintoleranciásoknak nem új, hogy egy jót enni anélkül, hogy utána tünetek jelentkezzenek, nem könnyű. A betegségről már írtunk korábban itt és itt is, a lényege, hogy a szervezet a DAO-enzim hiánya miatt a magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztását követően szerteágazó tüneteket produkál a fejfájáson át a bőrkiütésekig, a puffadásig és/vagy hasmenésig.
Míg a nyár bővelkedik finom, de igen csak allergén alapanyagokban (pl. eper, padlizsán, paradicsom, rák, kagyló, tengeri halak), addig az ősz meghozza a gyomor- (és hisztaminszint)kímélő gyökérzöldségeket, a föld ajándékait, melyek jól variálhatók, így a saját toleranciaküszöbünkhöz mérten főzhetünk belőlük!
Lássuk a legkímélőbb, hisztaminbarát őszi alapanyagokat, katt a képre!
Az 5 kedvenc kímélő, hisztaminbarát alapanyagom őszre
Sütőtök
A sütőtök élénk színét adó béta-karotin nem csak a szem egészségének tesz jót, hanem antioxidáns hatásának köszönhetően az ún. szabad gyökök megkötésében is, így pedig a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.
Emellett a sütőtök élelmirost-tartalma segíti bélflóránk egyensúlyát. Nem allergén, könnyed, olcsó. Süsd meg a sütőben egy szelet csirke mellé vagy magában, de krémleves is lehet belőle!
Cékla
A gyönyörű színű cékla telis-tele van folsavval, de kálium.- és rosttartalma is jelentős. Gyomorkímélő, nem allergén gyökérzöldség, és ha bedobod a sütőbe kockákba vágva vagy akár egészben, szépen, komótosan finomra sül. Receptek itt!
Édesburgonya
Tény, hogy krumpli ez is, és van benne szénhidrát, de kedvezőbb tápanyagtartalmú, mint mezei társa: kicsattan a béta-karotintól, de folsav, K-vitamin, magnézium és élelmi rost is van benne dögivel. Süsd meg a sütőben, pürésítsd, vagy főzd épphogy ressre, és mehetnek rá a szintén kímélő kedvenc zöldfűszereid is!
Sárgarépa
Nem újdonság, hogy kímélő, sokan adják ma is gyomorrontással küzdő gyermeküknek reszelt formában, sokszor almával keverve, de a párolt répa is híresen könnyen emészthető zöldségköret. Főzd egy laza zöldséglevesbe, vagy párold némi olívaolajon, esetleg süsd roppanósra, de krémlevesbe is mehet!
Alma
Vannak, akik nem bírják nyersen, és valóban, a szigorú hisztamindiéta nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem ajánl, ezért inkább pároljuk puhára, süssük össze zöldségekkel, csirkével, vagy tegyük el kompótként, nem túl fűszeresen!
Még több étrendtipp itt: