Kimchi carbonara, azaz koreai és olasz alkímia egy tányéron

A csípős, fermentált koreai káposzta, azaz a kimchi találkozott a szalonnás-tojásos olasz carbonarával, egymásba szerettek, összeházasodtak, afférjukból pedig ez a fúziós tészta született:

Vannak, akik vonakodnak, és egyenesen gasztronómiai szentségtörésnek ítélik a nemzetek konyháinak fúzióját, én mégis imádok kísérletezni és új kapcsolódásokat felfedezni. Főleg, ha a végeredmény működik, és olyan izgalmas megoldást kapunk, mint ez a kimchi carbonara. Ez a recept koreai és olasz alkímia a javából:

a csípős, fűszeres kimchi és a bacon összeforr a sűrű és krémes tojásos-parmezános tésztaszósszal, fűszeresebb és karakteresebb ízt ad a hagyományos carbonarának, és az eredmény hihetetlenül finom.

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

Ha házilag szeretnéd elkészíteni a kimchit (amely egy ropogós állagú fermentált káposzta fűszeres, csípős és sós ízekkel), keresd meg a Nosalty legjobb receptjét az otthoni erjesztéshez. Hogy még egyet csavarjak a receptemen, én ramentésztával készítettem, de tökéletesen működik olasz spagettitésztával is.

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

Hogy mi is a kimchi?

A kimchi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része. A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Erjesztéssel készül. Több száz fajtája létezik, és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses egytálételt. A kimchit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok, mivel kimutatták benne a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus Kimchii névre kereszteltek.

Tudni kell a kimchiről, hogy megközelítőleg annyiféle változata van, mint egy pörköltnek vagy töltött káposztának, szóval nincs egy biztos receptje. Mi őt ajánljuk:

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Hozzávalók:

  • 300 g tészta (bármilyen ramen tészta (például udon), de hagyományos olasz spagetti tésztával is elkészíthető)
  • 1 ek olívaolaj
  • 200 g bacon (apróbb csíkokra vágva)
  • 100 g kimchi (lecsepegtetve, apróra vágva)
  • 3 db tojás (2 egész + 1 tojássárgája)
  • 150 g parmezán sajt (finomra reszelve)
  • fekete bors ízlés szerint (tört vagy frissen őrölt (durva))
  • 2 közepes db újhagyma zöldje (vékonyra szeletelve)

Elkészítés:

Egy nagyobb főzőedényben vizet melegítünk, a forrásban lévő vízhez adjuk a tésztát, majd al dentére főzzük. Szerintem só nem kell a főzővízhez, ha teszünk, akkor is csak nagyon keveset, hiszen az alapanyagok sósságától enélkül is egy ízekben gazdag tésztaételt kapunk.

Közben egy közepes serpenyőben közepesen magas hőfokon felmelegítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a csíkokra vágott bacont, és időnként megkeverve sütjük 5 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott kimchit, és néhány percig főzzük, hogy magába szívja a szalonna ízeit is. Levesszük a tűzről, és félretesszük.

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

A tojásokat és a sárgáját felverjük egy villával egy közepes tálban, hozzákeverjük a finomra reszelt parmezánt, és tört vagy frissen őrölt fekete borssal ízesítjük.

Az al dentére főzött tésztát egy csipesszel áttesszük a kihűlt bacon- és kimchikeverékkel teli serpenyőbe, a főzővizet nem öntjük ki. Beleöntjük a tojásos keveréket, alacsonyra vesszük a hőt, a csipesz segítségével pedig alaposan összeforgatjuk a hozzávalókat.

Hozzáöntünk egy keveset a tésztavízből, és nagyon alacsony lángon tovább keverjük, amíg sűrű és fényes nem lesz a tojásos-kimchis emulziónk. Körülbelül 5 percet is igénybe vehet, legyünk nagyon türelmesek, ha nem szeretnénk tojásrántottát kapni végeredményként.

Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.

Osszuk el a tésztát a tálalótányérokban. Szórjuk meg extra parmezánnal és újhagymazölddel.

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

A "Kimchi Carbonara" receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...