Változatos reggelek – Variációk tízóraira

Beköszöntött az ősz. Jól bevált szokások kerültek elő a nyári hónapok után, könnyen bele is szürkülünk a hétköznapokba. De nem kell ennek így lennie. Színessé, változatossá tehetjük életünk minden részét, bármikor. Csak döntés kérdése. Milyen kedvvel lépjek be az iskola, a munkahely kapuján? Milyen ruhát vegyek ma fel? Mit egyek? A válaszok mind meghatározzák napjainkat.

A nyári, tikkasztó hőségből rövid időn belül felébredtünk 2024 szeptemberében, már-már azon gondolkodtunk, bekapcsoljuk-e a fűtést. A kijózanító időjárásváltozással visszatértünk a reggeli rutinokhoz: felkelés, készülődés, indulás a munkába, iskolába. Az ismétlődő, változtatás nélküli folyamatok szürkévé teszik az életet. Hogyan maradhatunk energikusak a mindennapokban?

A napi teendők listája

Minden nap jobban indul, ha tudjuk, mivel akarunk (kell) foglalkoznunk. Érdemes heti teendőlistát készíteni, amiben előző este pontosítjuk a másnapi feladatokat és a fontossági sorrendet. A felkelés utáni időben – amíg el nem indulunk – vizionálhatjuk fejünkben, minek hogyan kellene történnie, mihez hogyan fogunk hozzáállni. (Persze csak pozitívan, asszertíven!)

Akár otthon, akár az utcán, csak csinosan!

Az irodai dolgozók közül sokan megkönnyebbültek a home office-lázban, hogy nem kell kicsípniük magukat. Ha kamerás konferencián kell részt venniük, csak felkapnak egy inget/blúzt, a mackónadrágot, rövidnadrágot úgysem látják a többiek. Lehet így is dolgozni, élni. Ugyanakkor más közérzete van az embernek, ha csinosnak, elegánsnak érzi magát. Az utcán inkább az után fordulunk meg, akin valami csinosat látunk. Adjunk magunkra! Ha nem is ruhatárunk bővítésével, de kiegészítők kombinálásával változatossá tehetjük öltözködésünket.

Az vagy, amit megeszel

Érdemes tudni arról, mit adunk szervezetünknek. Ha boltban vásárlunk, érdemes elolvasni az összetevőket, kerülni a mesterséges dolgokat. A szupermarketek rengeteg lehetőséget adnak arra, hogy sokféle ételt kipróbáljunk. Még a föld másik feléről is hoznak termékeket: spanyol szalámit, török csemegét, kínai kelt is kóstolhatunk. Pénztárcánk, környezettudatosságunk és gusztusunk kérdése, mit teszünk a kosarunkba. Persze sok településen beszerezhetjük termelőktől is az ennivalót, a városlakók többsége mégiscsak boltokba jár.

Ahogy a teendők listáját összeállíthatjuk akár egy hétre előre, úgy az ennivaló, a főzési terv is megírható napokra előre. Megnézzük, mit kínál a Penny akciós újság kedvezőbb áron a következő szerda-csütörtök akciós héten, s máris tervezhetjük, miből mit főzünk, milyen szendvicset készítünk magunknak, csemetéinknek. Gondoljunk arra, hogy a gyermeki szervezet növekszik, komoly fejlődés útján jár. A megfelelő táplálkozás az iskolában is fontos, hiszen az egészséges ételek segítenek a vércukorszint egyensúlyban tartásában, így jobban tudunk koncentrálni.

Sok ismétlődő, változtatás nélküli folyamaton változtathatunk. Egyik reggel (vagy előző este) például szendvics-szépségversenyt hirdethetünk a családban (vagy barátainkkal az interneten, képcserével). Miért ne játszanánk kicsit?

Térjünk vissza játékos énünkhöz, és dobjunk össze egy szokatlan, de gusztusos szendvicset! Emlékszünk arra a jelenetre a Parfüm című filmből, amikor Baldini mester beleszagol az esszenciába? Olyan érzéskavalkád szabadul el benne, hogy majd elalél. El lehet érni egy hasonló élményt egy szendviccsel is? Próbáljuk meg!

Ha úgy érezzük, időhiányban szenvedünk, készíthetünk előre kinyújtott leveles tésztából fahéjas csigát is. A recept rövid, az ízélmény hosszan tartó.

A napi rutin gyerekekkel

  • A gyerekeket iskolába kerüléstől kezdve érdemes bevonni a háztartási körüli rutinokba. Persze játékosan minden könnyebben megy. Kezdhetjük azzal, hogy a tízórait együtt készítjük el. Válasszunk mindig az évszaknak megfelelő alapanyagokat, így biztosíthatjuk, hogy a tízórai friss és gazdag lesz vitaminokban. A szülő felelőssége a tápláló étrend kialakítása és betartatása, azért megkérdezhetjük csemeténket, hogy mit szeretne enni, így nagyobb eséllyel elfogadja az elkészített tízórait. S ha mégis ellenére valót teszünk a táskájába, legalább egy kreatív csomagolással engeszteljük ki: a színes és érdekes csomagolás felkelti a gyerekek érdeklődését és étvágyát.
  • A bevásárlás is a tanulás forrása, vonjuk be őket a folyamatba, számos értékes tapasztalatot szerezhetnek:
  • A pénz kezelése: a gyerekek megismerkedhetnek a pénz értékével, megtanulhatják, hogy minden dolognak ára van, és hogy a pénzt be kell osztani.
  • Döntéshozatal: egy bevásárlás során számos döntést kell hozni, például hogy mit vegyünk, milyen márkát válasszunk, stb. Ez segít a gyerekeknek fejleszteni a döntéshozatali képességüket.
  • Önmegtartóztatás: megtanulhatják, hogy nem mindent lehet megvenni, hogy néha le kell mondani bizonyos dolgokról.
  • Társadalmi készségek: a bevásárlás során gyakorolhatják a kommunikációt, a tárgyalást és az együttműködést. Anya most zöldséget vesz, te addig hozzál 1 liter tejet.
  • Egészséges táplálkozás: ha a gyereket bevonjuk az egészséges élelmiszerek kiválasztásába, nagyobb valószínűséggel fogyasztja majd azokat.

Hogyan vonjuk be a gyereket a bevásárlásba?

  • Készítsünk közös bevásárlólistát: írjuk fel együtt, hogy mire van szükség, és hagyjunk helyet a gyereknek is, hogy felírhassa, mit szeretne.
  • Adjunk a gyereknek egy kis pénzt, így saját döntéseket hozhat arról, mire költi.
  • Hasonlítsuk össze a termékeket: beszéljük meg, miért választanánk az egyik terméket a másik helyett (pl. ár, minőség, összetevők).
  • Hagyjuk, hogy a gyerek válasszon: természetesen vannak olyan dolgok, amelyeknél a szülőknek kell dönteni, de engedjük meg a gyereknek, hogy bizonyos dolgok kiválasztásában részt vegyen.
  • Végül a kérdés a cikk elejéről: milyen kedvvel lépjek be az iskola, a munkahely kapuján? Igen, ebben is hozhatunk döntést. Életünk minden percében döntéseket hozunk. Csaljunk mosolyt az arcunkra egy szép emlékkel, és a következő perc máris jobb „megvilágításban” fog lehetőségeket nyújtani.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...