Kilencen is meghaltak a fertőzött fagyasztott zöldségektől

Az elmúlt időszakban több fagyasztott zöldségben Listeria monocytogenes baktériumot mutattak ki. A fertőzött termékeket Magyarországon csomagolták.

2015 óta öt uniós tagállamban, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban okoztak megbetegedéseket az egyik magyar cég által csomagolt fagyasztott termékek - írja a 24.hu az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatalának közleményére hivatkozva.Június 8-ig 47 megbetegedést, köztük 9 halálesetet jelentettek. Magyarországi esetekről egyelőre nincs hír.

Azt írják, hogy 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban előállított termékeiben a Listeria monocytogenes baktériumnak ugyanazon törzsét azonosították. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem vezetett eredményre. További vizsgálatok szükségesek a szennyezés forrásának feltárásához.

A NÉBIH március óta több helyszíni ellenőrzést tartott a volt bajai hűtőház telephelyén működő Greenyard Hungary Kft. élelmiszerüzemében. A hatóság megtiltotta minden fagyasztott zöldségtermék forgalmazását, amit az üzemben állítottak elő, és elrendelte visszahívásukat. Az üzem termelését szerencsére leállították.

Szakemberek javasolják, hogy a nem fogyasztásra kész fagyasztott zöldségeket mindenképp főzzük meg mielőtt elfogyasztjuk, még akkor is, ha olyan ételekhez használjuk fel, amelyek jellemzően nyers zöldségből készülnek.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...