Kiderült, hámozva vagy héjastól egészségesebb-e az uborka

Nézzük, érdemes-e a kígyóuborka hámozásával bajlódni, vagy inkább hagyjuk a fenébe, és együk meg héjastól.

Bár a kígyóuborka szezonja júniustól szeptemberig tart, itthon egész évben kapható. Szezonon kívül legtöbbször a spanyol vagy holland üvegházakból származó kigyóuborkát vásárolhatjuk meg a boltokban. De mégis hogyan érdemes fogyasztani: hámozva vagy héjastól?

Kiderült, hámozva vagy héjastól egészségesebb-e az uborka

Alapvetően két táborra oszlanak az uborkát fogyasztók: van, aki csak héj nélkül hajlandó megenni, van aki pedig kifejezetten szereti, ha nincs megpucolva. A szakértők szerint mindkettő mellett és ellen szólnak érvek. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer nemrégiben közzétett Facebook-posztjában a kigyóuborka hámozását járja körbe.

Ahogy az a német ÖkoTest cikkéből is kiderül, az uborka héjában lévő növényvédőszer-maradékok miatt nem jogtalanul aggódnak a fogyasztók.

Laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a Spanyolországból és Hollandiából származó uborkák felében kimutathatóak peszticidek, mennyiségük azonban jóval a megengedett szint alatti. Tehát nem jelentenek igazán veszélyt.

Hűsítő gazpacho

A legfrissítőbb nyári leves - a paradicsompucolás kicsit időigényes, de ha igazán érett a paradicsomunk, hamar megvan! ha a hűtőből kivéve nagyon sűrű lenne, nyugodtan adjunk hozzá egy ...

Hideg uborkaleves 3.

A napokban nálunk 32-35 fok van, ilyen melegben csak hűs és könnyű ételeket, italokat kívánok -kivéve, amikor nem. A cayenne bors és a Jalapeno paprika egy kis plussz, hogy ne a szokásos ...

Mások savanyú íze és keménysége miatt nem kedvelik az uborka héját, nekik azonban azt tanácsolják a szakértők, hogy csak az ubi két végétől szabaduljanak meg, hiszen ezeken a részeken található a zöldségben a legtöbb keserűanyag (cucurbitacin).

Már csak azért is érdemes megenni az uborka héját, mert elképesztően sok tápanyag és vitamin található benne, melyet kár lenne kidobni a kukába.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...