A kifli átváltozása – az isteni mákos guba

A mákos guba még dédanyáink korából való, amikor nem volt szabad semmit kidobni. Anno kalácsból, manapság viszont a leggyorsabban újrahasznosított száraz kifliből jó sok mákkal és mézzel készül. Mákunk van vele, olyan egyszerű!

A magyar guba

A mákos guba magyar édességként ismert, bár néhány szomszédos országban is kedvelik. A múlt század elején még karácsonyi édességnek számított, amikor is a mák a gazdagságot és a sok pénzt szimbolizálta. Mára elszakadt eredeti rendeltetésétől, és az év bármely szakában szívesen nyúlunk a száraz kiflik után. Aki kalácsból készíti, húsvét alkalmával tehet félre egy keveset a gubához, de a régebbi száraz kalácsok is meghálálják az újrafelhasználást.

Mákos guba 8. - kalácsból

A mákos guba története kedves Lezsik kalácsával kezdődött... Próbálkoztam a kalács sütésével, eleinte nehezen ment... :)  most már "profi" vagyok benne... Eleinte nem sikerültek ...

Mákos guba muffin

Megint kísérleteztem. Először próbáltam nagyon "megreformosítani" az alapelképzelésemet, és pudingpor helyett pille kölespehelyből, igazi vaníliából, mézből és tejből főztem meg ...

Idővel azonban népszerűvé vált a konyhában kallódó, szikkadt kiflik eltüntetésére édes felfújtakat, különböző ízesítésű gubákat készíteni. Érdemes a mákos gubához is kissé megszáradt kiflit használni, ugyanis a nedvesebb, puhább pékáruk a tejes mártogatás során összeesnek, szétmállanak.

Diós guba

Nem szeretem a mákos gubát, és jött az ötlet, hogy dióból sem lehet rossz. Tényleg nem lett az.

Egy kreatív szakácsnak nem jelent gondot, mit kezdjen a nyakán maradt élelmiszerekkel, vagy hogyan gondoljon újra egy-egy klasszikus ételt. A mákos guba az utóbbi évtizedben reneszánszát éli, izgalmas variációival találkozhatunk. Az egyik út, hogy a mák marad a fő alkotóelem, és fűszerekkel, vaníliasodóvalgyümölcsökkel vagy tojáshabbal egészítjük ki. A másik pedig, hogy a mák helyére pl. diófahéjtúró, gyümölcs kerül. Pusztán a forma újragondolásával is feldobhatjuk ezt a népszerű desszertet.

Hozzávalók

  • 6-8 db szikkadt (vizes) kifli
  • fél l tej
  • 2 tojás szétválasztva
  • 5 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 ek vaj (kisebb vajdarabka)
  • 150-200 g darált, cukrozatlan mák
  • kb. 10 ek méz a csurgatáshoz
  • 1 citrom reszelt héja
  • meggyszemek, ízlés szerint (befőtt)

Elkészítés

  1. Karikázzuk fel a száraz kifliket, teregessük szét őket egy tálon, hadd szikkadjanak tovább.
  2. Addig tegyünk fel forrni fél liter tejet.
  3. Két tojás sárgáját keverjük ki 5 dkg cukorral, és adjuk a tejhez. A fehérjére később szükségünk lesz.
  4. A vaníliarudat egyik szélén vágjuk meg hosszanti irányban, és a kés hegyével kaparjuk ki a magokat, majd adjuk a tejhez. Ha szeretnénk a gubánkat igazán vaníliás ízűvé varázsolni, nyugodtan dobjuk bele a héját is, csak a végén ne felejtsük el kiszedni.
  5. Ha a tej felforrt, hagyjuk kissé kihűlni.
  6. Addig enyhén vajazzunk ki egy üvegtálat, amelyben jól mutat majd a réteges mákos guba. Készítsük elő a mákot és a mézet is. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  7. Következik a mártogatás. A kiflikarikákat épphogy csak merítsük el a vaníliás tejben, majd rakjuk ki velük a tál alját. Egy-két evőkanállal meglocsolhatjuk még a tetejét, aszerint, hogy mennyire szeretjük szárazan vagy szaftosan a gubát.
  8. Szórjuk meg bőven mákkal, hogy ellepje a kiflik felületét. Csurgassunk rá két-három evőkanál mézet, hogy mindenhova jusson.
  9. Jöhet a következő áztatott kifliréteg, a mák és a méz. Ha szeretjük, megszórhatjuk a középső réteget néhány meggyszemmel, ugyanis jól harmonizál a mák ízével. Minimum három emeletet érdemes készíteni, a lényeg, hogy mákkal és mézzel zárjuk a sort.
  10. Alufóliával fedjük be a mákos gubát, és tegyük 15 percre az előmelegített sütőbe.
  11. Verjük fel a meghagyott, két tojásfehérjét, és a habot oszlassuk el ízlésesen a guba tetején, és tegyük vissza sülni. Az alufóliára már nem lesz szükségünk. Öt perc alatt szép világosbarnára sül a hab, és kész a mákos guba.

További mákos guba receptek itt >>>

A recept elmenthető itt >>>

Mákos guba 3-4 főre

Tipp: Most olyan mákos guba receptjét ajánljuk, amelyben megőrizzük az alapjait, megtartjuk az egyszerűségét, de megbolondítjuk kicsit vaníliával és meggyel.

Legyünk bátran kreatívak!

A gubát régen gubakalácsból, azaz kelt tésztából készítették. A bobajkának is hívott, egyszerű, dagasztott tésztát sütés előtt vagy után felkarikázták – egyes források szerint fél évig is felhasználható volt – lazították vízzel, megszórták cukros mákkal, és készen volt a mákos guba.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...