Az édességgyártók idén további forgalomnövekedést várnak az édességek értékét tekintve, miközben az eladott édességek mennyisége változatlan lehet, mert egyre inkább minőségi, vagy prémium terméket választanak a fogyasztók - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.
Egyre többen választják a prémium termékeket
Évről évre folyamatosan és fokozatosan nő itthon a minőségi és prémium édesség iránti kereslet. Mind többen választják tudatosan a kiváló alapanyagokból előállított, magas hozzáadott értéket képviselő termékeket, többek között a magas kakaótartalmú csokoládét, teljes kiőrlésű kekszeket, puha gumicukrokat és különleges édességeket, például a tavalyi év egyik slágerét, a természetesen rubinvörös csokoládét.
A hazai piacon a fogyasztók közel 800 tonna húsvéti édességet nassolnak el minden évben.
Ennek az édességtömegnek a növekedését az édességgyártók nem valószínűsítik, azt azonban annál inkább, hogy egyre nagyobb arányt képviselnek a minőségi és prémium termékek.
Húsvéti sütik:
Újdonság a „superfoods” kategória térnyerése
A természetes, ellenőrzött forrásokból származó alapanyagokból készült termékekből egy kisebb adag vagy harapás is elegendő ahhoz, hogy mérsékelt kalóriabevitel mellett számos értékes tápanyaghoz jusson a fogyasztó.
Húsvétra a gyártók olyan termékeket is bejelentettek, mint a rubinvörös csokitojás, a sajttorta ízvilágát idéző sajtos csokinyuszi, és megjelent a különféle módon pörkölt törökmogyoróval dúsított csokimókus is.
Új fogyasztói igények a csipszeknél
A csipszeknél tengeri sós, céklás és gyömbéres ízekkel válaszolnak az új fogyasztói igényekre, sőt egyes országokban édes burgonyacsipszeket is bevetnek: akár sós-karamellás, sőt csokoládés csipszet is választhatnak a vevők. Mivel az édes csipsz a magyar ízlésnek kevésbé felel meg, ilyen termékekkel itt valószínűleg senki sem fog találkozni, de várhatóan hozzánk is elér majd a friss "wallops" őrület. A wallops egy három rétegű, jéghidegen tálalt bonbon, legbelül jégkrémmel, amit ropogós keksz vesz körbe, a kekszet pedig finom étcsokoládé borítja.
A különböző ízek párosítása, így az élmény fokozása sok gyártónál előtérbe került, ezért olyan édességek kerülhetnek a közeljövőben a polcokra, amelyek például a kókusz-karamell, a kókusz-mandula, az alma-lime, vagy az eper-mogyoróvaj ízeket kombinálják.
A külalak is számít
A belsőn kívül az igényes külalak is lényeges: számos terméknél erősödik az ajándék jelleg, és a gyártók limitált szériás csomagolásokkal, egyedi díszítésekkel rukkolnak elő. A megújulás és innováció a csomagolás területén is elengedhetetlenné vált. Modern csomagolás nélkül már elképzelhetetlen versenyképes termékek forgalmazása, még kevésbé exportja.
A csokinyúl és csokitojás több évtizedes uralma azonban az újdonságok mellett sem tört meg. Ez a két figura teszi ki a teljes húsvéti édességpiac körülbelül 80 százalékát, ami nem csoda, mert a húsvéti kultúrkörhöz a tojás, mint az újjászületés szimbóluma és a nyúl kapcsolódik a legerősebben. A megoldhatatlan tyúk-tojás problémával szemben az elsőség megállapítható: A tojás előbb volt, mint a nyúl, mert a tojás már a XII. századtól a keresztény kultusz része, amíg a nyúl összekapcsolása a húsvéttal egy 300 évvel későbbi, nem pontosan tisztázott eredetű német hagyomány, amelyet német iparosok és telepesek terjesztettek el az egész világon.
Ezeket olvastad már?
19-féle húsvéti csokitojást teszteltünk - megmutatjuk, melyiket add a locsolóknak!
Nem volt egyszerű feladat letesztelni ennyiféle csokitojást, de valahogy megbirkóztunk velük. Mutatjuk, szerintünk melyek a legfinomabbak!
NosaltyA 10 legjobb húsvéti recept videóval - segítünk az ünnepi...
Utolsó pillanatra hagytad a húsvéti készülődést? Segítünk neked a főzésben, kövesd lépésről-lépésre a videós recepteket, és meglátod, minden ételed sikert arat majd!
Nosalty10 tojásfestő trükk, amit imádni fognak a gyerekeid
A gyerekek általában két dolgot szeretnek csinálni húsvétkor: csokitojásokat kapni, és igazi tojásokat festeni. Utóbbihoz mutatunk néhány egyszerű, de mutatós megoldást!
Masszi- Rigó CsillaNagyiprojekt: ,,Az nem akar megtanulni főzni, akit nem érdekel az...
Csodás budai környezet, hatalmas kert, és a csengőn két név: Lajos Mari / Hemző Károly. Berreg a kapu, nyílik az ajtó, kedves hang szól a lépcső tetejéről: "Gyertek, gyertek!"
Nosalty