Kiderült, miért perli 336 forintra a Michelin-kalauzt a híres séf

Bíróság elé citálta a Michelin éttermi kalauzt Marc Veyrat híres francia séf, mert legutóbb csak két csillagot kapott a korábbi három helyett.   

Szeptemberben hatalmas port kavart a gasztronómia világában Marc Veyrat elégedetlenkedése, a Francia-Alpokban található, tavaly még három csillagos Manigod településen működő étterem mesterszakácsa ugyanis januárban feljelentette a vörös színű könyv szerkesztőit. Ügyvédje útján követelte, hogy bizonyítékokkal igazolja a kalauz szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.
Az éttermet, amely 2018-ban kapta meg harmadik csillagát, egy évvel később minősítették vissza - Emmanuel Ravanas ügyvéd szerint - "minden előzetes figyelmeztetés nélkül", pedig a konyhában csapat szinte ugyanaz volt. "Hallatlan dolog az ételkritika történetében" - véli az ügyvéd.
Ravanas szerint márciusban védence értekezletet tartott az étteremkalauz igazgatójának, Gwendal Poullennec-nek a jelenlétében. Ezen a séf szemére vetették, hogy fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tett az egyik ételbe, holott folyton azzal henceg, hogy csak a szülőföldjén készített sajtokat használja. A felperes ezt határozottan tagadja.
Marc Veyrat kérte, hogy a kalauz vonja vissza minősítését, ám az ezt megtagadta, így a séf a bírósághoz fordult. A 69 éves sztárszakács állítása szerint depresszióba esett étterme visszaminősítése után, és egy eurós jelképes kártérítést követel az elszenvedett sérelemért.
A leminősítés óta ugyanakkor 10 százalékkal nőtt az étterem forgalma a Michelin-kalauz ügyvédje, Richard Malka szerint, aki reklámfogásnak tartja a séf kezdeményezését. Ha a bíróság a séf javára dönt, "milyen étel-, irodalom- és filmkritikus mer majd nem remegő tollal írni" - érvelt Malka, aki úgy vélte, hogy az éttermi kalauz eljárása csak a Michelinre tartozik.
A Michelin-kalauz a joggal való visszaélésre hivatkozva 30 ezer eurót (10 millió forint) követel a séftől. Az ügyben december 31-én hirdetnek ítéletet.

via MTI

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...