Szeptemberben hatalmas port kavart a gasztronómia világában Marc Veyrat elégedetlenkedése, a Francia-Alpokban található, tavaly még három csillagos Manigod településen működő étterem mesterszakácsa ugyanis januárban feljelentette a vörös színű könyv szerkesztőit. Ügyvédje útján követelte, hogy bizonyítékokkal igazolja a kalauz szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján erre a döntésre jutottak.
Az éttermet, amely 2018-ban kapta meg harmadik csillagát, egy évvel később minősítették vissza - Emmanuel Ravanas ügyvéd szerint - "minden előzetes figyelmeztetés nélkül", pedig a konyhában csapat szinte ugyanaz volt. "Hallatlan dolog az ételkritika történetében" - véli az ügyvéd.
Ravanas szerint márciusban védence értekezletet tartott az étteremkalauz igazgatójának, Gwendal Poullennec-nek a jelenlétében. Ezen a séf szemére vetették, hogy fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar
sajtot tett az egyik ételbe, holott folyton azzal henceg, hogy csak a szülőföldjén készített sajtokat használja. A felperes ezt határozottan tagadja.
Marc Veyrat kérte, hogy a kalauz vonja vissza minősítését, ám az ezt megtagadta, így a séf a bírósághoz fordult. A 69 éves sztárszakács állítása szerint depresszióba esett étterme visszaminősítése után, és egy eurós jelképes kártérítést követel az elszenvedett sérelemért.
A leminősítés óta ugyanakkor 10 százalékkal nőtt az étterem forgalma a Michelin-kalauz ügyvédje, Richard Malka szerint, aki reklámfogásnak tartja a séf kezdeményezését. Ha a bíróság a séf javára dönt, "milyen étel-, irodalom- és filmkritikus mer majd nem remegő tollal írni" - érvelt Malka, aki úgy vélte, hogy az éttermi kalauz eljárása csak a Michelinre tartozik.
A Michelin-kalauz a joggal való visszaélésre hivatkozva 30 ezer eurót (10 millió forint) követel a séftől. Az ügyben december 31-én hirdetnek ítéletet.
via MTI