Kiderült, mennyit kereshetnek a pincérek, szakácsok a Balatonnál - Nagy a munkaerőhiány, és indul a szezon

Hamarosan érkeznek a turisták a Balatonra, de egyelőre nem tudni, kik fogják őket kiszolgálni. Nagy a munkaerőhiány, és a fizetések sem mindenhol kecsegtetőek.

Várhatóan június 10-én környékén indul a főszezon a Balatonon. A közeli dátum ellenére még több száz álláshely vár betöltésre. A Pénzcentrum információi szerint már nem lehetetlen megkeresni az Ausztriában is elérhető 1500 eurós (közel 470 ezer forint) álomfizetést egy menőbb étteremben.

Aki a part menti büfékben, és a kisebb éttermekben napi 10-12 óra robotot vállal, az rosszabb fizetésre számíthat. Az egyes munkakörökben a következőképpen alakulhat a bérezés, ha heti öt napban napi 12 órát dolgozik az alkalmazott:

  • pincér: nettó 600-650 forintos órabér, kb. 203 ezer forint havonta
  • szakács: nettó 450-500 forintos órabér, kb. 156 ezer forint havonta
  • mosogató: nettó 250-300 forintos órabér, kb. 94 ezer forint havonta

Mi találtunk olyan kirívó álláshirdetést is, ahol havonta nettó107 ezer forintfizetést ajánlanak a leendő felszolgáló-pincérnek.

Valószínűleg ezek az összegek is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kevesebb munkavállaló, diák gondolkozik a balatoni nyári munkában. Ilyen fizetések mellett a legtöbben inkább külföldi idénymunkákat vállalnak, ahol egy hónap alatt össze tud jönni a havi 1000-1500 euró. A munkaerőhiány miatt már a balatoni munkaadók se várnak nagy munkatapasztalatot a leendő alkalmazottjaiktól.

Nem csak pincérből és szakácsokból van hiány a Balatonon. Keresnek még csúszdafelügyelőket és úszómestereket is. Nekik általában napi 10 órában kell dolgozniuk. Csúszdafelügyelőként havi 130 ezer, míg úszómesterként 156 ezer forintot lehet keresni. A legrosszabbul a beengedő hostesseket fizetik meg, ők csak havi nettó 90 ezer forintra számíthatnak.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...