Kiderült, mennyit kereshetnek a pincérek, szakácsok a Balatonnál - Nagy a munkaerőhiány, és indul a szezon

Hamarosan érkeznek a turisták a Balatonra, de egyelőre nem tudni, kik fogják őket kiszolgálni. Nagy a munkaerőhiány, és a fizetések sem mindenhol kecsegtetőek.

Várhatóan június 10-én környékén indul a főszezon a Balatonon. A közeli dátum ellenére még több száz álláshely vár betöltésre. A Pénzcentrum információi szerint már nem lehetetlen megkeresni az Ausztriában is elérhető 1500 eurós (közel 470 ezer forint) álomfizetést egy menőbb étteremben.

Aki a part menti büfékben, és a kisebb éttermekben napi 10-12 óra robotot vállal, az rosszabb fizetésre számíthat. Az egyes munkakörökben a következőképpen alakulhat a bérezés, ha heti öt napban napi 12 órát dolgozik az alkalmazott:

  • pincér: nettó 600-650 forintos órabér, kb. 203 ezer forint havonta
  • szakács: nettó 450-500 forintos órabér, kb. 156 ezer forint havonta
  • mosogató: nettó 250-300 forintos órabér, kb. 94 ezer forint havonta

Mi találtunk olyan kirívó álláshirdetést is, ahol havonta nettó107 ezer forintfizetést ajánlanak a leendő felszolgáló-pincérnek.

Valószínűleg ezek az összegek is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kevesebb munkavállaló, diák gondolkozik a balatoni nyári munkában. Ilyen fizetések mellett a legtöbben inkább külföldi idénymunkákat vállalnak, ahol egy hónap alatt össze tud jönni a havi 1000-1500 euró. A munkaerőhiány miatt már a balatoni munkaadók se várnak nagy munkatapasztalatot a leendő alkalmazottjaiktól.

Nem csak pincérből és szakácsokból van hiány a Balatonon. Keresnek még csúszdafelügyelőket és úszómestereket is. Nekik általában napi 10 órában kell dolgozniuk. Csúszdafelügyelőként havi 130 ezer, míg úszómesterként 156 ezer forintot lehet keresni. A legrosszabbul a beengedő hostesseket fizetik meg, ők csak havi nettó 90 ezer forintra számíthatnak.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...