Kiderült, mennyibe fog kerülni idén a karácsonyi ponty

Bár az Agrárminisztérium szerint a járvány befolyással lehet az idei halárakra, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet illetve az egyik nagy halgazdaság szerint nem kell radikális áremelkedésre számítani.

Nem várható szembetűnő drágulás idén a halpiacon - derül ki a Pénzcentrum cikkéből. A hírportál a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezettel egyeztetve kiderítette, a magyar haltermelés csaknem 30-35 százalékát decemberben vásárolják fel az emberek.

A MA-HAL által ismertetett információk szerint a magyarok körében az első és legnépszerűbb frissen vásárolt hal a ponty, ezt követi a harcsa, a kárász és a busa, fagyasztott állapotban pedig az afrikai harcsa, a süllő és a pisztráng a legkeresettebb halfajták.

Fotó: Jarne Fiten / Unsplash

A pénzügyi hírportál megvizsgálta a KSH ártáblázatában feltüntetett, a halárak változásával kapcsolatos adatokat. Eszerint a ponty ára nem sokat változott az elmúlt két évben, a legfrissebb, októberi adatok szerint a pontyszelet/filé kilónkénti ára átlagosan 2280 forint volt, ez a tavaly decemberi árakhoz képest nagyjából 50 forintos emelkedést jelent.

A szakemberek szerint ennél nagyobb áremelkedésre nem nagyon kell számítani.

Szezámmagos rántott ponty

Nagyon szeretjük a halat, ezért nálunk nem csak karácsonykor kerül az asztalra. Főleg most, hogy a középső fiam Zoltán szeret horgászni. A szezámmagos panír már bevált nálunk, most a ...

Zalai pontyhalászlé halgombócokkal

Az ünnepi asztal egyik főszereplője, a végtelen viták kiváltója, a leves, amiről mindenkinek van egy jó sztorija. Tudjuk "ahány ház, annyi szokás, ahány ház, annyiféle halászlé", ...

Halászlé 7. -bajai

Minden bajai családnak van "titkos" összetevője, ki harcsát tesz még bele, ki 1 dl vörösbort önt a lébe. A háziasszonyok a tésztát maguk gyúrják. Így még ízletesebbé tehető. ...

A megváltozott vásárlási lehetőségekhez mérten a MA-HAL azt javasolja, ne nagyon várjunk a karácsonyra szánt halak megvásárlásával, az édesvízi állatok ugyanis akár 60-80 napig is jól bírják mélyfagyasztott állapotban. Most még kényelmesen, sorban állás nélkül meg tudjuk vásárolni a számunkra legideálisabb halat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...