Kiderült, melyik gabonatej az, amelyiket mindenkinek innia kellene

Ha alternatív tejekkel éled a hétköznapjaid, vélhetően nem hagy majd hidegen, melyik az, amelyiknek az előállítása a legkevésbé káros a környezetre.

Nálunk a szerkesztőségben 1 éven beül az iroda körülbelül 60%-a áttért a gabonatejekre – sokan egészségügyi megfontolásból, mert nem egy kollégánknak fáj a hasa a "sima" tejtől illetve el van tiltva a tejfehérjétől vagy a laktóztól, sokan pedig az állatok és a klíma védelmében, környezettudatosságból.

És ti milyen tejjel isszátok a kávétokat?

Hogy mi melyiket isszuk? Rizs- illetve zabtejet, legtöbbször.

Ezért nem iszunk MANDULAtejet:

Végzetes ára lehet a nagyon divatos mandulatej fogyasztásának

Most úgy tűnik, 50%-unk jól választott, mert a ZABTEJ a legutóbbi információk szerint az a gabonatej, amelynek előállítása a legkevésbé terheli a környeztet.

Ebből a kis videóból megtudhattok minden információt, ami fontos lehet, de pontokba szedve lejjebb mi is felsorakoztatjuk őket:

Szóval az adatok:

  • jóval kevesebb víz kell a zabtej előállításához (1 literhez 48 liter, ami 84%-kal kevesebb annál, mint ami ennyimandulatejhez kell!!!)
  • 1 pohár mandulatejhez több vizet használnak fel, mint amennyit a reggeli zuhanyzásnál elfolyatsz
  • a zabtej előállítása jóval kevesebb karbonkibocsátással jár (mint a szója- és arizstejé)
  • érdekes, hogy a legtöbb üvegházhatású gázt a rizstej gyártása bocsájtja ki
  • a zab termesztéséhez nincs szükség annyi vegyszerre, műtrágyára, rovarölő szerre sem (mint a kukorica- vagy szójababtermesztéshez)

Tudjuk, hogy gabonaízű, szokatlan, és nem is habosítható annyira, mint a sima tej vagy a mandulatej, de megéri elgondolkodni rajta!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...