Kiderült, mekkora távolságot kéne tartani biciklizés és futás közben

Úgy tűnik, a 1,5-2 méteres távolság csak akkor működik, ha szélcsend van, és egy helyben álldogálunk.

Sportolás közben az aerodinamika és az erős kilégzés felülírja azt a szabályt, miszerint elég két méteres távolságot tartani egymástól - írja a Leuveni és Eindhoveni Egyetem tanulmánya.

Biztosan neked is feltűnt már, hogy a különböző versenyeken a sportolók egymás szélárnyékába próbálnak behúzódni, hogy kisebb energiabefektetéssel tudják tartani a tempót. Ennek komoly tudományos háttere van, kutatókszámítógépes modellezéssel kutatják az ideális távolságot.

Most ezeket a modelleket vették elő, hogy szimulálják a koronavírus terjedését. Amint sétálni, futni vagy biciklizni kezdünk, a kilélegzett levegő elkezd mögöttünk áramlani, tele részecskékkel. Ezt a részecskefelhőt kell elkerülni járvány idején, hiszen ebben lapulhatnak meg a kórokozók is.

Ha egymás mellett futunk, akkor a távolság kevésbé számít a szimulációk szerint, mert a részecskék mögöttünk landolnak, így viszont az is kis kockázatot rejt, ha két külön sávban haladunk picit egymás mögött.

A legnagyobb esélyünk akkor van belesétálni a másik részecskefelhőjébe, ha pont a másik mögött haladunk pár méter távolságban.

Akkor mi az ideális távolság?

A szakértők szerint séta esetén egymás mögött haladva 4-5 métert, futásnál 10 métert, biciklizésnél pedig 20 méter távolságot kéne egymástól tartanunk.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...