Kiderült, hogy mi a közös a komolyzenében és a sült kacsában

Bár elsőre nincs sok közös a komolyzenében és egy római tálban készült kacsasültben, de talán mégis. (x)

A klasszikus zene nyugtató módon hat a testre, segíti a pozitív gondolatok előretörését, megnyugtat és kikapcsol, akárcsak a főzés. Bevallom, aggódtam, milyen kapcsolatot lehet találni a konyhai sürgés-forgás és Vivaldi munkássága között, de több a hasonlóság, mint gondoltam!

Lesták Bedő Eszter hegedűművésszel a főzés és a zenélés közös pontjait vizsgáltuk, miközben egy isteni finom omlós kacsacomb is kisült a Nosalty konyhájában.

A római tálban sült kacsacombok narancsos batátával és kelbimbóval receptet itt találod!

A főzés és zenélés között a legkézzelfoghatóbb talán a kotta és a recept párhuzama. Hiszen ha nekilátunk főzni, akkor alapvetően egy receptet próbálunk követni, és ebbe tesszük bele a saját ötleteinket, kreativitásunkat, pillanatnyi megérzéseinket. A zenélés ugyanilyen.

,,Kapunk egy kottát, amit megpróbálunk hűen előadni, és visszaadni, amit a zeneszerző szeretett volna, azonban ez a saját kreativitásunk nélkül mit sem ér. Magunkat is beletesszük" - meséli a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművésze, miközben betolja a kacsát a sütőbe.

Római tálban sült kacsacombok narancsos batátával és kelbimbóval

A főzés és a zenélés között nagyobb a hasonlóság, mint azt gondoltuk. A gyakorlás fontossága, illetve a felemelő érzés, amikor átadhatjuk egymásnak, a közönségnek, a családnak a művet, vagy megoszthatjuk velük az ételt. Ennünk kell, tehát főznünk is kell. Ezt is lehet gyakorolni, és ez is örömet okoz, miközben végezzük – az előkészületektől a végeredményig, mindenki más részletében találja meg a számára legkedvesebbet. Eszter szerint ugyanez jelen van a zenészlétben is:

,,Van, aki nagyon szeret gyakorolni. Bár külső szemmel unalmasnak tűnhet, hogy miért kell naponta több órát ugyanazt a pár hangot ismételgetni, de nekünk is, mint a sportolóknak, be kell melegíteni az izmainkat. És ez a gyakorlás bizony örömet tud okozni."

Eszter mesél arról, hogy milyen nagyszerű érzés, amikor az otthon órákig gyakorolt dallamokat végül egy vonósnégyes összefogja, vagy amikor elkezdődnek a közös próbák, és az elvégzett munka révbe ér. A pillanat, amikor estélyi ruhában a színpadra lépve, közösen szólaltatják meg a leghíresebb zeneszerzők darabjait, az kincset ér.

,,És a rezgések. A zene rezgéseket kelt a zenészben is, aki játszik, és a hallgatóban is, aki hallgatja. Ezek nagyon pozitív energiák."

A főzésben is hasonló az élmény, hiszen azért készülünk, gyakorlunk, foglalkozunk annyit egy étellel, hogy jó szívvel tálaljuk az elé, akinek szántuk.

Ha pedig szeretnéd a zene rezgéseit élőben is átélni, akkor látogass el a Zeneakadémiára 2020. január 10-én vagy 11-én, és hallgasd meg élőben Vivaldi Az ünneplő Szajna című operáját aBudapestiFesztiválzenekar Barokk együttesének előadásában!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az italkülönlegesség gyógyítja a testet: a Lidlben is megtalálod

Pár évvel ezelőtt már mi is felfigyeltünk a kombuchára, ami egyfajta gasztroőrületként jelent meg. Az utóbbi időben ismét feltörekvőben van ez a csodaital, mert számos jótékony hatása van a testre, ráadásul ízélménynek sem utolsó. A Lidlben most igen jó áron juthatunk hozzá, ha elég gyorsak vagyunk.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...