Kiderült, hogy eddig mindenki rosszul főzte a rizst, amiből nagy baj is lehet

A rizs főzése sokaknak egy igazi mumus: mindenki főzi, de a legtöbben rosszul. Ráadásul ha nem figyelünk oda, még veszélyes is lehet az egészségünkre.  

A belfasti egyetem kutatásában legutóbb azt vizsgálták, hogy hogyan készítsük el úgy a rizsköretünket, hogy az a legbiztonságosabb módja legyen a rizs felhasználásának.

Merthogy a rosszul megfőzött rizstől nagy mennyiségben még akár arzénmérgezést is kaphatunk.

Tehát most felejtsük el a rizzsel való gasztronómiai kalandozásokat, itt a lét a tét, hogy elkerüljük az olyan kellemetlen egészségügyi problémákat, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák.

  • Hogyan lehet egy ilyen ártatlan élelmiszer, mint a rizs potenciálisan veszélyes a szervezetünkre?

Eddig biztosan meg sem fordult a fejedben, de a rizsben számtalan nem kívánatos kemikália lehet, elsősorban a talaj termőföldjéből felszívódószennyeződésektől. Közülük az egyik különösen veszélyes anyag például az arzén.

  • "Ne idegesítsetek már ti is, akkor hogy a fenébekészítsek rizsköretet?"

Az egyetem három különböző kísérlettel tesztelte a rizs elkészítését, vizsgálva azt, hogy melyik főzési folyamat során marad a legkevesebb káros anyag a fogyasztani kívánt rizsünkben.

Eszerint pedig így kell rizst főzni a legbiztonságosabban:

1. Áztassuk a rizst egy éjszakán át.2. Alaposan mossuk át és öblítsük le, egészen addig, amíg a víz nem lesz zavaros tőle.3. Szűrjük le.4. Ezután mehet a fazékba: ötszörös mennyiségű vizet öntsünk rá.5. Forraljuk fel, majd tegyük félre.6. Pároljuk 15 percig.7. A maradék vizet öntsük le róla, ezután pedig nyugodtan fogyaszthatjuk is annak tudatában, hogy nem mérgeztük magunkat semmilyen káros anyaggal.

  • Nagyon megijedni azonban egyelőre nem kell: Európában közel sem akkora az egy főre jutó rizsfogyasztás, hogy nagy dózisban kapjuk az arzént, napi 10 dekányi nyers rizzsel a szerveztünkbe juttatott arzén még szerencsére az egészségügyi határérték alatt van.
  • Azt, hogy ezt a folyamatot ki mennyire tudja, vagy szeretné beépíteni a mindennapi rizskészítési rituáléjába (esetleg tényleg olyan nagy mennyiségben fogyaszt rizst, hogy érdemes a fentieket átgondolnia), döntse el maga, de tény, hogy például a jóval alaposabb rákészülés időigényesebb, és nem biztos, hogy belefér egy gyors vacsora elkészítése esetén. Ha viszont fontos az egészséged, és odafigyelsz a főzéshez használt alapanyagaidra, érdemes megfontolnia kutatás eredményét.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

(via Metro)

Címlapról ajánljuk

További cikkek