Kiderült, hogy eddig mindenki rosszul főzte a rizst, amiből nagy baj is lehet

A rizs főzése sokaknak egy igazi mumus: mindenki főzi, de a legtöbben rosszul. Ráadásul ha nem figyelünk oda, még veszélyes is lehet az egészségünkre.  

A belfasti egyetem kutatásában legutóbb azt vizsgálták, hogy hogyan készítsük el úgy a rizsköretünket, hogy az a legbiztonságosabb módja legyen a rizs felhasználásának.

Merthogy a rosszul megfőzött rizstől nagy mennyiségben még akár arzénmérgezést is kaphatunk.

Tehát most felejtsük el a rizzsel való gasztronómiai kalandozásokat, itt a lét a tét, hogy elkerüljük az olyan kellemetlen egészségügyi problémákat, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák.

  • Hogyan lehet egy ilyen ártatlan élelmiszer, mint a rizs potenciálisan veszélyes a szervezetünkre?

Eddig biztosan meg sem fordult a fejedben, de a rizsben számtalan nem kívánatos kemikália lehet, elsősorban a talaj termőföldjéből felszívódószennyeződésektől. Közülük az egyik különösen veszélyes anyag például az arzén.

  • "Ne idegesítsetek már ti is, akkor hogy a fenébekészítsek rizsköretet?"

Az egyetem három különböző kísérlettel tesztelte a rizs elkészítését, vizsgálva azt, hogy melyik főzési folyamat során marad a legkevesebb káros anyag a fogyasztani kívánt rizsünkben.

Eszerint pedig így kell rizst főzni a legbiztonságosabban:

1. Áztassuk a rizst egy éjszakán át.2. Alaposan mossuk át és öblítsük le, egészen addig, amíg a víz nem lesz zavaros tőle.3. Szűrjük le.4. Ezután mehet a fazékba: ötszörös mennyiségű vizet öntsünk rá.5. Forraljuk fel, majd tegyük félre.6. Pároljuk 15 percig.7. A maradék vizet öntsük le róla, ezután pedig nyugodtan fogyaszthatjuk is annak tudatában, hogy nem mérgeztük magunkat semmilyen káros anyaggal.

  • Nagyon megijedni azonban egyelőre nem kell: Európában közel sem akkora az egy főre jutó rizsfogyasztás, hogy nagy dózisban kapjuk az arzént, napi 10 dekányi nyers rizzsel a szerveztünkbe juttatott arzén még szerencsére az egészségügyi határérték alatt van.
  • Azt, hogy ezt a folyamatot ki mennyire tudja, vagy szeretné beépíteni a mindennapi rizskészítési rituáléjába (esetleg tényleg olyan nagy mennyiségben fogyaszt rizst, hogy érdemes a fentieket átgondolnia), döntse el maga, de tény, hogy például a jóval alaposabb rákészülés időigényesebb, és nem biztos, hogy belefér egy gyors vacsora elkészítése esetén. Ha viszont fontos az egészséged, és odafigyelsz a főzéshez használt alapanyagaidra, érdemes megfontolnia kutatás eredményét.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

(via Metro)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...