Kiderült, egészségesebben evett-e az ország a karantén alatt

A karantén ideje alatt sok embernek megváltoztak a fogyasztási szokásai. Rengetegen  elkezdték kihasználni az otthoni konyha adta lehetőségeket, és átálltak a napi főzésre. 

Tízből kilenc magyar otthon főzött a karantén alatt, az ország rendszeresebben eszik, mint korábban, sokan tudatosan odafigyeltek az egészséges étkezésre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására – derül ki az Upfield Hungary és a 24.hu közös kutatásából, amellyel a világ egyik vezető margarin gyártója arra kereste a választ, hogyan változtatták meg a vírus miatti kijárási korlátozások a magyarok étkezési szokásait.
Az online kérdőívet egy hét alatt több mint 4500-an töltötték ki, így ma már sokkal többet tudunk a karanténkonyha-forradalom lényegéről.

A házilag készített főtt ételeké volt a főszerep

A home office-ban sokan újra belakták a konyhát: a válaszadók 92 százaléka állt be a tűzhely mögé, hogy főzzön magának, és csak 15% rendelt házhoz készételt. Megugrott a házilag készült főtt ételek fogyasztása, a kérdőív kitöltőinek több mint fele evett többet ebből az ételtípusból a karantén idején. A korlátozások kihirdetése után felhalmozott liszt és élesztő sem veszett kárba, mivel az otthon maradók közül minden ötödik ember (20%) maga sütötte mindennapi kenyerét.

Minőségi ételek, minőségi étkezések

Illatos-omlós citromos csirke

Van a kínai büfés íztelen, olajban tocsogó verzió, és van ez a ropogós, illatos, citromos változat. Te melyiket választod? ;) Illatos-omlós csirke, kevesebb mint fél óra alatt!

Shimeji gombás tagliatelle

Biztosan Ti is sokszor elsétáltatok már a shimeji gomba mellett, gondolván "hú, de furán néz ki, biztos nem finom", és inkább megvettétek a jó öreg csiperkét, pedig, tényleg az egyik ...

A válaszadók közel harmada jobban odafigyelt a korlátozások alatt a tápláló étrendre, 27% több gyümölcsöt, 21% több zöldséget evett ebben az időszakban. A rendszertelen, útközbeni, gyors étkezéseket felváltották a közös családi reggelik, ebédek és vacsorák.
Vincze Renáta, az Upfield regionális marketing igazgatója szerint a pandémia egyértelműen ráirányította a figyelmet a kiegyensúlyozott étkezés fontosságára:
„A margarin piac meghatározó szereplőjeként mi magunk is felelősek vagyunk az emberek étkezési szokásainak alakításáért. Nagy öröm látni, hogy egy alapvetően negatív helyzetre milyen pozitívan reagáltuk a táplálkozásunkkal. Bízunk abban, hogy az elmúlt hónapokban kialakított új szokásokat a legtöbben a korlátozások feloldását követően is megtartják majd.”

Gyorsan, valami finomat

Hiába a lelkes sütés-főzés, a legtöbben a home office időszakban is ugyanannyi, vagy csak valamivel több időt szántak az ételkészítésre, mint a vírust megelőzően, jellemzően körülbelül egy órát töltöttek a konyhában naponta. A többség a menüt is csak nagyjából tervezte meg előre, a tesztet kitöltők harmada pedig inkább abból készített valamit, amit otthon talált.

Szendvicsreneszánsz: margarinos, szalámis, sajtos

Ebben a hektikus időszakban nem meglepő, hogy a gyorsan, valami finomat kategória győztese a szendvics lett. A válaszadók harmada minden nap készített magának valamilyen szendvicset reggelire (58%) vagy vacsorára (39%). Bár az eredmények szerint a szendvics a gyors elkészíthetőség mellett a jól variálhatóságnak köszönheti népszerűségét, azért egyértelműen a szalámis, sok sajtos verzió a nyerő. A tartós szendvicsek helyett azonban felértékelődött az egészséges vonal szerepe: a kitöltők fele szerint a szendvicsből a zöldség sem maradhat ki, 70% szerint pedig a növényi kenőanyag, a margarin a kenyérre való. A margarint a legtöbben a gyors, könnyen kenhető állag, az íz és a növényi eredet miatt fogyasztják előszeretettel. A kitöltők közel fele tudta, hogy a margarin Omega-3, Omega-6 zsírsavat és E-vitamin is tartalmaz, de több, mára megdöntött margarin tévhit is felbukkant a válaszok között.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...