A Nébih idei, negyedik Szupermenta terméktesztjén megvizsgálta, milyenek a Magyarországon kapható trappista sajtok, és döntött.
26 különböző terméket vizsgáltak: 18 tételt magyar, 8 tételt más uniós tagállami tejfeldolgozó üzem állított elő. 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket ellenőriztek. A vizsgált tételek között 1 laktózmentes termék is szerepelt.
Vizsgálták valamennyi trappista sajt mikrobiológiai jellemzőit, zsírtartalmát, szárazanyagtartalmát, esetleges növényizsír-tartalmát. Ezen kívül elvégezték 10 minta nitrát-, 7 minta nátrium-klorid-tartalmát, 5 minta laktózvizsgálatát is.
A mikrobiológiai vizsgálatok, amelyek többek között lisztéria és penész kimutatására irányultak, jó eredménnyel zárultak. Nem találtak kifogásolható mintát, így élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató eredmények születtek, az ellenőrzött trappista sajtok valóban tej, tej eredetű összetevőkből állnak.
A csomagolásokon feltüntetett zsírfokozat, állományjelző és laktóztartalom is megfelelő volt.
Gondok a jelöléssel
Összesen 10 esetben nem feleltek meg az előírásoknak a gyártók, forgalmazók. A tápértékjelöléssel 5 esetben volt probléma. A hatóság kötelezi a gyártókat a javítások elvégzésére.
Eredmények a pontozók értékelése alapján:
1. Mizo trappista sajt
2. Food & Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista
3. Fino 1889 trappista