
Számtalan étel elkészítésénél szerepel a julienne-re vágás. Valószínű, hogy már nagyon sokszor találkoztunk ezzel a kifejezéssel.
Tudjuk-e, mit jelenthet, honnan eredhet, és egyáltalán, kicsoda vagy micsoda lehet az a julienne?
Semmi ördöngösség, hiszen, mint a céklás tészta szójaszósszal receptjében is szerepel, gyufaszál vékonyságúra metélt zöldséget jelent. (A fotón szereplő káposztasaláta elkészítésénél is a gyufára vágva kifejezést használta az étel készítője.)Az elnevezés eredetének megfejtéséhez pedig csak néhány száz évet kell visszamenni az időben, és a francia konyha környékén kutakodni.Az 1700-as években élt francia séf, Jean Julien (Zsán Zsülien) volt az ugyanis, aki erőlevesébe – consommé julienne – ilyen módon készítette el a betétet. Később már nemcsak a levesbe valót jelölte, hanem vágásmódként is önállósult, a zöldségeken kívül húsokat is lehet szeletelni ily módon. Amit még érdemes megjegyezni: olyan hosszúságúra szeleteljük a répát, fehérrépát, zellert, karalábét, uborkát stb., hogy a kanálba beleférjen, ne kelljen a hosszú zöldségcsíkokkal hadakozni az étkezésnél.
Tavaszi tekercs kínai módra
Jellemzően két típusú tavaszi tekercset ismerünk itthon: a forró olajban vagy sütőben sültet és a nyers változatot. Sokáig kizárólag a sült verziót ismertem, kedveltem, aztán ...
Céklás tészta szójaszósszal
Ne riasszon el senkit a tészta piros színe. Az ízek fenségesek!
Pirított tészta teriyaki csirkével
Gyors, laktató és finom. Különleges ízvilág, biztos siker! :)
Sült zöldség muffinformában
Párolt vagy sült zöldségeket imádom. Kicsit játszottam a formákkal. Ez sikeredett. Fiam imádta.
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!